ПРАЗНИКЪТ „БАЛКАНЪТ ПЕЕ И РАЗКАЗВА“ ЩЕ СЕ СЪСТОИ НА 6 ЮНИ В ТРЯВНА

февруари 21, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Ежегодният празник на балканските градове Елена, Дряново, Котел, Трявна, Твърдица и Гурково „Балканът пее и разказва“ ще се състои на 6 юни 2020 г. в град Трявна. Това стана ясно след проведена днес работна среща с кметове, зам.-кметове и представители на шестте общини. Официалното откриване на празника е предвидено за 10:30 ч. на площада пред Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“. Около сцената ще бъдат поставени шатри за всяка община, където занаятчии и творци ще показват своите занаяти и произведения.

В началото на днешната среща кметът на Община Трявна Силвия Кръстева поздрави присъстващите и изрази своята радост, че през тази година именно град Трявна ще бъде домакин на празника. По нейните думи, „Балканът пее и разказва“ е една традиция, утвърдила се във времето, която е ценна именно с това, че балканските градчета показват и съхраняват своя фолклор, обичаи и култура.

Бе изтеглен жребий за поредността на представяне на участниците. Първи винаги са домакините. Жребият определи втори да бъдат фолклорните състави и изпълнители от община Елена, трети – Гурково, четвърти – Твърдица, пети – Котел и шести – Дряново.

След работната среща гостите имаха възможността да се разходят в старинната част на града и да посетят два от най-знаковите музейни обекти – Старото школо и Даскаловата къща.

 

Празникът „Балканът пее и разказва“ се провежда от 1974 година и се превръща в традиция, запазена през годините. Шестте общини си разпределят домакинството на ротационен принцип. Празникът дава възможност да се съхраняват духовните традиции на сдружените градове.  Освен това е знак за доброто сътрудничество между шестте балкански общини –техните ръководства, художествени състави, изпълнители и граждани. За химн на „Балканът пее и разказва“ е избрана песента „Хубава си, моя горо“, която звучи винаги при откриването на събитието.