ПРАЗНУВАМЕ АТАНАСОВДЕН! ИДВА ПРОЛЕТТА!

януари 18, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес православната църква почита паметта на Атанасий Велики, чието име идва от гръцки език и означава „безсмъртен“. Роден е в египетската столица Александрия през 295 година след Христа. Когато е на 23 години участва във Вселенския събор в Никея, а по-късно става александрийски архиепископ.

Наречен е „баща на православието“ и получава прозвището „велик“, заради борбата си срещу учението на свещеника Арий, отричащ същността на Бог Отец и Бог Син. Бил е защитник на християнското учение за Боговъплъщението.

„Дойде ли Атанасовден, идва и пролетта!“ – казват българите, в народните представи на които Свети Атанасий господства над зимните студове, над снеговете и ледовете. Легендата разказва как Атанасий, облечен с копринена риза, отишъл в планината на бял кон и се провикнал: „Иди си, зимо, идвай пролет“.

На днешния празник, традицията повелява да се коли черна кокошка, като перата задължително се запазват, тъй като се вярва, че носят лечебна сила. Приготвя се ориз, който се раздава на роднини и съседи против лоши болести. На някои места в България на този ден се палят огньове, които всички прескачат за здраве.

През целия ден жените не бива да шият и плетат, защото се смята, че ако се убодат, няма да зарасне лесно. Както на Антоновден, така и на Атанасовден не трябва да се вари боб и леща, за да не се разболеят децата. Каква ще бъде годината се гадае по времето днес – ако има много сняг се очаква да има и голям берекет.

Празнуват всички с имената Атанас, Атанаска, Танас, Насо, Наско, Нася. Община Трявна честити днешния им празник и им пожелава здраве и благополучие.