ПРАЗНУВАМЕ ДЕНЯ НА ВИНОТО И ЛЮБОВТА

февруари 14, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес празнуваме двоен празник – този на виното и този на любовта! Честити да са ни! Свети Трифон започва да се отбелязва официално у нас през 1962 год. и оттогава до днес празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозята, гроздето и виното.

Историята разказва, че Свети мъченик Трифон е роден около 225 год. в село Комсада. Като повечето светци по онова време, той прекарва живота си праведно, отдаден на православната вяра, която до смъртта си отказва да отхвърли. Именно заради тази си своя вяра, светецът е арестуван, подложен на мъчения и обезглавен впоследствие по време на гоненията срещу християните.

В народните поверия се вярва, че Св. Трифон бил брат на Богородица – докато зарязвал лозята в един студен февруарски ден, Св. Трифон видял Светата Майка с пеленаче в ръце и ѝ се присмял. От своя страна Богородица нищо не отвърнала, въпреки че й станало криво и мъчно. По път минала покрай къщата му и рекла на жена му да побърза, тъй като мъжът й си отрязъл носа. Уплашена Трифоница се затичала към лозята и видяла, че Трифон, малко „понаправил“ глава, подкастря старите израстъци.

Трифон се учудил, като видял жена си толкова уплашена и отново се присмял, когато му разказала за думите на Богородица. За да докаже, че не бил пиян понечил да покаже как зарязва, замахнал с косера и клъцнал носа си – откъдето идват вече и различните наименования на празника – Зарезановден, Трифун Чипия, Трифун Зарезой, Трифун пияница.

Днес българският народен празник се чества от всички лозари, соколари, градинари и кръчмари у нас. Традицията повелява рано сутринта стопанката на къщата да омеси хляб или квасник, да приготви пълнена кокошка с ориз и булгур. Питката се слага във вълнена торба, с която после на рамо мъжете отиват на лозето. По време на зарязването първо се прекръстват, а след това всеки отрязва от три главини по три пръчки и отново се прекръстват. Непосредствено след това започва ритуалът по избиране на „Царят на лозята“ и общо угощение.

14 февруари е и Деня на Свети Валентин, чийто празник е католически. Изразяваме чувствата си чрез мили и топли жестове, влюбените си подаряват картички, т. нар. валентинки, бонбони, сърчица и пр. Името на празника идва от един от двамата християнски мъченици – Валентин, живели през III век. Започва да се свързва с любовта през Средновековието, а преди това е бил стар римокатолически празник. Още тогава се утвърждава традицията влюбените да разменят любовни послания помежду си, а днес неизменните символи на този празник са сърцето и крилатия Купидон.

Община Трявна поздравя всички празнуващи днес и им пожелава море от любов, споделено с чаша хубаво вино!