ПРАЗНУВАМЕ ДИМИТРОВДЕН! НАСТЪПВА ЗИМАТА

октомври 26, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес празнуваме Димитровден! На този ден Българската православна църква почита паметта на Свети великомъченик Димитър Солунски. Празникът се отбелязва на целия Балкански полуостров.

Св. Димитър е роден и израснал през III век в гр. Солун. След смъртта на баща му, който дълги години е начело на града, император Максимиан Херкул възлага този пост на Димитър, който е приет с голяма радост и почит от жителите на града. Новият управител не крие християнската си вяра и открито я изповядва. Именно това довежда до неговата смърт. След нареждане на император Галерий, Димитър е хвърлен в тъмница, а на 26 октомври 306 год. е убит. Тогава християнската църква го провъзгласява за мъченик на вярата и светец, а жителите на Солун започват да го почитат като покровител на града. Празникът на Свети Димитър се чества в Солун още от V век, а скоро след това е пренесен и в Тракия, и Македония.

Името на Свети Димитър е свързано и с историята на българския народ. На 26 октомври, 1185 година, братята боляри Асен и Петър обявяват в построената от тях църква – Св. Димитър в Търновград, че не признават повече двувековната византийска власт. Закриляни от него, въстаниците довели борбата за независимост и възстановяване на българската държавност до успешен край.

Открай време, Димитровден се свързва също така и с настъпването на зимата. Според народните поверия, Св. Димитър е по-големия брат на Св. Георги и носи зимата. Именно днес се познава и какъв ще е предстоящия сезон. Ако месечината е пълна – пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърлят в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смята, че зимата ще е дълга, тежка и студена. Обредното гадаене показва пък каква ще е годината – ако първият гост, стъпил в дома е заможен и богат, такава ще бъде и годината. Вярва се също, че Свети Димитър е брат на Архангел Михаил – покровителят на отвъдния свят и в съботата преди празника е една от най-големите задушници – Димитровската, на която се раздава варено жито и питки за помен.

На 26 октомври на масата се слагат курбан от овче месо, яхния от петел, пита с ябълки, ракия, както и различни ястия от зеленчуци.

Днес е професионален празник на ковачите, техниците, инженерите, металурзите, архитектите. Официален празник честват и градовете Сливен и Радомир.

Община Трявна поздравява всички, които днес празнуват на Димитровден и им пожелава най-вече здраве, още много постигнати професионални и лични успехи, любов и щастие.

На Димитровден празнуват Димитър, Димитрина, Димитричка, Димитра, Диман, Димана, Димка, Димо, Деметра, Джулия, Митра, Митре, Митьо, Митка.