ПРАЗНУВАМЕ ЕНЬОВДЕН СЪС САМОДИВСКО ЖЕНСКО ХОРО В Р. ТРЕВНЕНСКА И ОТКРИТА ИЗЛОЖБА ОТ ПРОЕКТА „АЗ СЪМ БЪЛГАРКА“

юни 22, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 24 юни /петък/ празнуваме Еньовден – празникът на билките, известен още и като Ден на слънцето, защото съвпада с лятното слънцестоене. В българския празничен календар празникът стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения, които по традиция трябва да бъдат 77 и половина на брой – за всички болести и за тази без име, набрани сутрин по изгрев слънце.

Какви са точно вярванията, обичаите и преданията, тази година в Трявна, ще разкажат девойки от Средно училище „Петко Р. Славейков“ на старинния площад „Капитан Дядо Никола“ в града. Точно в 10:00 ч. момичетата ще започнат да сплитат своите венчета с билки и лековити треви и спазвайки традицията ще приканват жители и гости да опитат от ароматен билков чай, който ще бъде осигурен на място за всички присъстващи. За празника ще бъде осигурена още и традиционна българска пита, която ще се раздава на гостите с мед за здраве и благоденствие.

И тъй като Еньовден е свързан и с красотата на българската жена, тази година, част от отбелязването на празника ще бъде откритата изложба „Аз съм българка – на българска земя и под открито небе“, в която участват четири тревненски девойки. Това са Ралица и Християна Иванови, Вяра Перпериева и Теодора Нинова. Изложбата е дело на фотографа, придобил световна популярност, Радослав Първанов и представя общо 60 цветни фотоса от първата и втората част на Националния проект „Аз съм българка“ и за първи път ще гостува в Трявна. Фотографската експозиция ще бъде изцяло в унисон с тематиката на празника, тъй като на фокус тук е иконичния образ на българката, облечена в богата народна носия, нейното величество и неземна красота.

За празничното настроение на жители и гости на града ще допринесат момичетата от класа по народно пеене и инструменти към Народно читалище „Пенчо Славейков 1871“ с ръководител Николина Кирилова, които ще изпълнят фолклорни песни по случай Еньовден на старинния площад „Капитан Дядо Никола“.

Кулминация на празника ще бъде традиционното провиране през големия Еньовски венец със сплетени 77 билки и половина за здраве, което ще завърши с извиване на кръшно самодивско женско хоро, водено от кмета на Община Трявна, във водите на р. Тревненска.

Отбелязването на празника Еньовден се провежда със съдействието на Социалните услуги в общността и Дом за стари хора – Трявна.