ПРАЗНУВАМЕ ИГНАЖДЕН! КАКВА ЩЕ Е ГОДИНАТА СЪДИМ ПО ПЪРВИЯ НИ ГОСТ ДНЕС!

декември 20, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес православната църква почита паметта на Свети Игнатий Богоносец – един от учениците на Св. Йоан Богослов. Смята се, че от днес започват Коледните и Новогодишните празници.

Историята разказва, че светецът е роден в гр. Антиохия през II век. Запазените оскъдни сведения за него сочат, че той е с източно потекло и твърде вероятно е бил юдей, тъй като от ранна възраст е общувал с някои от апостолите – Петър, Йоан или Павел, който вероятно го е кръстил.

Впоследствие бил ръкоположен за епископ на Антиохия от Св. Апостол Петър, където проповядвал Христовата вяра. Там, Св. Игнатий Богоносец имал възможността да се запознае с филосовски и религиозни течения на своята епоха, а от текстовете, останали след него, съдим, че Светецът е бил високо образован, надарен с писателски талант и афинитет към поетичното слово.

Неговата участ не била по-различна от повечето ранни християни по онова време, които били гонени и убивани заради вярата си от римския император Траян. Св. Игнатий намерил смъртта си на сцената на римския колизеум, където бил разкъсан от зверове.

На днешния Игнажден, в Източна България се слага първата коледна вечеря, като трапезата е изцяло постна – с ошав, варена царевица, жито, просо, орехи, боб, зеле, пита с мая, кравайчета, картофи с ориз, булгур. Върху хляба и житото се запалва свещ, а най-възрастният кади с тамян и въглен.

Вярва се, че обичаят „полазване“ показва каква ще бъде новата година – ако гостенинът е добър, то и в къщата през цялата година ще има благоденствие, успех и берекет. Полазникът или „сполезът“ е и човекът, който нарича за здраве и благополучие.

Плодове и орехи се посипват около най-свещеното място в дома – огнището. Пак плодове се даряват на първия гост, който споходи дома на този ден.

Според народните вярвания, днес, по време на празничната вечеря не трябва да се става от трапезата, тъй като кокошките няма да мътят. Поради същата причина не се шие и плете. Не се вари и не се готви боб, за да не бие градушка. Не се пере, за да не налети болест. Бременните и нераждалите не трябва да работят, за да родят лесно.

Ето и още от поверията на днешния Игнажден:

  • Ако на Игнажден времето е ясно, през април ще има суша.
  • Ако вали дъжд, през април ще има дъждове и плодородие.
  • Добре е, ако на Игнажден, а също и по Коледа вали сняг.
  • Ако на Игнажден времето е облачно, реколтата ще е добра и в кошерите ще има изобилие.
  • Времето през следващите 12 дни на месеца – от 20 до 31 декември – показва времето през 12-те месеца на идващата година. 20 декември определя какво ще е времето през януари.
  • Не бива да се изнася нищо от къщата – най-вече огън, жар или сол – за да не излезе берекетът.
  • Не се иска и не се дава нищо назаем.
  • Не се местят кошери, иначе пчелите ще бягат.
  • Мъжете не впрягат добитъка, за да са здрави и пъргави през цялата година.

Днес имен ден празнуват: Игнат, Игната, Игнатий, Искра, Искрен, Агна, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Светослав, Светла, Светлана, както и производните им имена.

Община Трявна поздравява всички именици и им пожелава много здраве, успехи, щастие и късмет.