ПРАЗНУВАМЕ ИЛИНДЕН – ЕТО КОИ СА ИМЕНИЦИТЕ ДНЕС

юли 20, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес българската православна църква почита паметта на Свети пророк Илия – най-големият библейски пророк, който заедно с Моисей, се приема и за един от двамата най-велики старозаветни мъже.

Християнската църква го нарича още от древността „Пророк и предсказател на великите Божи дела“, „Ангел в плът“ и „Предтеча на Второто Христово Пришествие“, а името му означава „крепост Господня“.

Роден в град Тезвия, той бил ревностен последовател на Бога и яростен изобличител на идолопоклонничеството. Илия живял по времето на цар Ахав и царица Йезавел, които се покланяли на идоли и живеели нечестиво. Поради греховете им, светецът отишъл при тях и им предрекъл суша, която продължила цели три години и шест месеца. Тогава Илия събрал народа, жреците и пророците на Ваал в планината Кармил. Помолил се на истинския Бог и огън паднал от небето и запалил жертвеника. Житието на пророка представя как при смъртта му огнена колесница с огнени коне го отнесла с вихър на небето.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. Наричат го още Гръмовник, Гръмоломник, Гръмодел, тъй като в народните представите Св. Илия се разхожда по небето със златна колесница и търси да убие ламята, която пасе житата. Той хвърля по нея огнени стрели, при което се получават гръмотевицата и светкавицата. Когато пък има светкавица без гръм, това е огън, който излиза от ноздрите на конете, впрегнати в колесницата му.

На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия за здраве и благополучие, хубаво време и плодородие.

Вярва се, че:

  • На Илинден се правят курбани за здраве, организират се и големи общоселски събори и тържества.
  • Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия.
  • Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Според народното поверие ако човек работи на Илинден, може да го удари гръм.
  • Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни. Ще настъпи суша. Единствено виното ще е хубаво.

Имен ден празнуват всички, които се казват Илия, Илиана, Илияна, Илико, Илика, Илин, Илина, Илинко, Илинка, Божко, Божана, Божинко, Божинка и др. Община Трявна пожелава на всички тях да си носят името със здраве и гордост!

Илинден е празник на кожарите, кожухарите, фурнаджиите, самарджиите и керемидарите.