ПРАЗНУВАМЕ ЙОРДАНОВДЕН! ЧЕСТИТО БОГОЯВЛЕНИЕ

януари 6, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес православната църква празнува Йордановден – един от най-големите християнски празници, който е трети по значимост през годината.

Вярва се, че на този ден Йоан Кръстител покръства Иисус Христос във водите на река Йордан и точно тогава се случва чудо: небето се отваря и Светият дух, във вид на бял гълъб, каца върху рамото на Христос, а навсякъде се разгласява „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

В различни места на страната празникът е известен още като Кръщение Господне и Йордановден, Кръстовден, Водици, Водокръщи. Според народното поверие през нощта срещу Богоявление се сбъдват желания, водата спира и се пречиства, след което придобива голяма сила. Затова в някои региони денят е известен като Водици и Водокръщи.

По традиция, на днешния Йордановден, се извършват празнични литургии, Велик водосвет, а навсякъде, където има водоеми свещеникът хвърля в ледените води Свещения кръст. Ритуалът по неговото „спасяване“ се извършва от млади мъже, които скачат във водата и се преборват за неговото изваждане.

Който пръв „спаси“ Свещения кръст бива честит и здрав през цялата година. Вярва се, че болни също се къпят в студената вода, където е хвърлен кръста, за да получат своето изцеление. А след извършения ритуал, свещеникът поръсва всички хора с китка босилек за здраве и благоденствие. За да бъдат здрави и честити през цялата година, още в ранни зори, младите девойки също отиват до кладенец или извор, за да налеят студена вода, с която да измият лицата си.

Според народните поверия, ако хвърленият във водата кръст замръзне, то годината ще бъдат здрава и плодородна. За такава се приема и ако времето на днешния ден е студено и сухо. Йордановден или Богоявление се приема за последен ден от периода на т. нар. „мръсни дни“.

Днес празнуват всички, носещи имената Йордан, Йорданка, Йонко, Йонка, Данчо, Данка, Бистра, Боян, Богдан, Богдана, Богомил, Божан, Божана, Божидар, Божидара, Бончо, Бонка, Бояна, Найден, Дарин, Дарина, Теофан, Теофана, Виза. Община Трявна поздравява всички именици и им пожелава да бъдат здрави, успешни и честити през цялата година!