ПРАЗНУВАМЕ ПЕТКОВДЕН! ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ ИМЕНИЦИ

октомври 14, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес българската православна църква почита паметта на Света Петка – Параскева Търновска, известен сред народа като Петковден. Този ден бележи края на лятото и есента и прехода към зимните месеци.

Историята разказва, че Преподобната Петка, наричана още Българска, е родена през XI век в град Епиват на Мраморно море. Животът й бил благочестив, а след нейната кончина мощите й се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация, тъй като притежавали целителна сила.

Мощите намират своя дом в старопрестолен Търновград, където са пренесени от Цар Иван-Асен II. След падането на старата столица и дълги странствания те намират покой в румънския град Яш, където остават и до днес.

Открай време Света Петка се смята за закрилник на дома и семейството и покровител на раждането и плодовитостта, както при хората, така и при животните. Именно заради това се вярва, че от Петковден започват сгледите на годежите и сватбите.

Денят празнуват и овчарите – на Петковден те пускат кочовете при овцете, след което на овчаря се носи дар баница. В някои краища на страната се спазва обичая „полезване“, тъй като датата се смята за повратна. Според него, какъвто човек ти стъпи първи в къщата, такъв ще ти бъде късмета и здравето през цялата година.

Днес се правят родови курбани и се месят обредни хлябове, като най-големия се нарича „Света Петка“. Къщата се ръси със светена вода за здраве, а най-възрастният член на семейството вдига високо хляба, благославя всички с него, след което го раздава на парченца.

На този ден имен ден празнуват Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева. Община Трявна поздравява всички именици и им пожелава да бъдат здрави, честити и благословени!