ПРАЗНУВАМЕ СВ. ХАРАЛАМПИЙ – ПОКРОВИТЕЛЯТ НА ПЧЕЛАРИТЕ

февруари 10, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес православната църква почита паметта на Свети свещеномъченик Харалампий, епископ на Магнезия и на Света мъченица Валентина. Имен ден празнуват всички носещи имената Харалампий, Харалампи, Ламби, Валентин, Валентина.

Св. Харалампий живял цели 113 години, но животът му минал през много гонения, измъчвания и изтезания, заради християнската вяра, която изповядвал. Като епископ в град Магнезия, Тесалия, той ревностно учел народа на вярата в Бог и именно тази негова проповед довела и до неговата смърт – езическите власти уловили светия епископ и го довели при съдията, който дълго го увещавал да се поклони на идолите.

След като отказал да се отрече от Господа Бога, властите решили да го предадат на страшни изтезания – стържели тялото му с железни нокти, докато го одрали жив, но старецът с търпение и мъжество понасял страданието и говорел на мъчителите: „Деца, благодаря ви, дето като стържете вехтото ми тяло, обновявате моя дух, който желае да се облече в нов, вечен живот“. Светецът умира пред 198 година.

Заради мъките и болките, които изтърпял, Св. Харалампий се представя като властелинът на лошите болести и най-вече на чумата. За да се предпазят от нея, според народните поверия, стопанките не трябва да извършват никаква работа. Единствено сутрин рано трябва да опекат обреден хляб.

На питката се изобразява кръст, а около него пъпки, символизиращи именно чумата. След това хлябът се намазва с осветен в църквата мед, от който се оставя за лек при болести през годината, тъй като Св. Харалампий е и закрилник на пчелите. Затова днес празнуват и всички пчелари, които организират и провеждат редица инициативи и мероприятия по повод своя празник.

Община Трявна поздравя всички именици и празнуващи пчелари днес и им пожелава да бъдат здрави, щастливи и благословени. Честит празник!

Снимка: Соня Димова/Facebook