ПРЕДИМСТВО ЗА ЗАНАЯТЧИИТЕ В ТЪРГОВСКАТА ЗОНА ЗА ПРАЗНИКА НА ТРЯВНА

май 28, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна започна прием на заявления за разполагане на търговски площи в рамките на празника на град Трявна. Площите ще бъдат разположени на традиционното място на ул. „Ангел Кънчев“. За заявяване на желание за ползване на търговска площ се подава заявление по образец.* Заявления от занаятчиите могат да бъдат подавани до 17:00 ч. на 07.06.2021 г. на e-mail: tryavna@tryavna.bg или чрез обаждане на телефон 0898645119. За останалите търговци заявления се приемат до 17.06.2021 г.

През тази година предимство се дава на занаятчиите и търговците, представящи български и произведени в България продукти. Щандовете на занаятчиите ще бъдат поставени в началото на участъкът, който е предвиден за търговски площи. Целта е районът около Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ да бъде оформен подходящо и подобаващо на вида и мисията на това училище да пази и развива традициите в изкуството.

„Считам че районът около художественото училище не е подходящ за разполагане на търговски площи, които нарушават облика му и не кореспондират с културната му насоченост. Провеждали сме разговори в тази посока с директора на гимназията Орфей Миндов, който е на мнение, че това не е място за бирарии и китайски стоки и аз съм напълно съгласна с него.“ – коментира кметът на Община Трявна Силвия Кръстева.

Предстои внасяне на предложение в Общински съвет за промяна на облика на търговската зона в рамките на празника на град Трявна.

„Имаме желание да променим облика и начина на провеждане на празника на Трявна, именно в частта за разполагането на търговски площи. Идеята е от следващата година т.нар. „панаир“ да придобие вида на един своеобразен панаир на занаятите, в който ще преобладава представянето на различни традиционни български занаяти и изделия, произведени в България. Ще запазим атракционите за най-малките, както и бирариите, които обаче ще бъдат обособени в отделна зона. Няма да се разрешава и слушането на поп-фолк музика, която не подхожда на културния облик на град Трявна. Усилието да съхраним възрожденския облик на Трявна трябва да бъде целенасочено и общо, то не може да бъде единствено от Общинска администрация, затова разчитам на подкрепата и на жителите на общината. Нека запазим именно това очарование на Трявна и я съхраним като средище на култура и духовност.“  – допълни още Силвия Кръстева.

 

 

*Образец на заявление можете да изтеглите от тук.