ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПРОЕКТ ОТНОСНО СЕКТОР ЗА ВОДОЛЕЧЕНИЕ В МБАЛ „Д-Р ТЕОДОСИ ВИТАНОВ“ ЕООД Е ПОДАДЕНО

декември 30, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

На 29.12.2020 г. бе подадено проектно предложение „Преустройство на сектор за водолечение на отделението по физикална и рехабилитационна медицина в МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД по Проект „Красива България“.

Проектът предвижда преустройство на сектора за водолечение, който е ситуиран на ет. 1, блок 2 на МБАЛ  „Д-р Теодоси Витанов“ ЕООД. В отделението работят двама лекари, 4 рехабилитатори, 1 кинезитерапевт и двама санитари.

След преустройството секторът за водолечение ще разполага с :

  • Солна стая – 9,54 кв.м. с техническо помещение – 4,67 кв.м. и съблекалня за деца и родители – 10,22 кв.м. Достъпът до солната стая се осъществява от главния коридор през съблекалнята , като е осигурен достъп и до зона за релакс, сауна, тангенторна вана, перлена вана и джакузи.

Солната терапия е начин за подобряване на здравето, чрез вдишване и излагането на тялото на сухи аерозоли. От нея се влияят различни заболявания, като астма, хронични респираторни болести, пневмонии, бронхити, настинки и вирусни инфекции, алергии, дерматит , псориазис, хронична умора, стрес и други. Солната терапия е подходяща както за възрастни така и за деца. Чрез модерна технология (халогенератор) в стаята се създава терапевтичен микроклимат, близък до този в солните пещери, боровите гори или морския бряг. Въздухът е богат на микроелементи. По време на процедурата в солната стая се разпрашават фини частици от  1-3 микр. специална фармацефтична алпийска каменна сол.

  • Сауна и зона релакс – 16,02 кв.м. Достъпът до тях се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли. Температурата в сауната е около 50-60 градуса по Целзий с относителна влажност на въздуха 12%. На ползвателите е осигурена възможност за студен душ и суховъздушно охлаждане в релакс-зоната.

Лечебният ефект на сауната е свързан с подобряване на сърдечно-съдовата дейност, освобождаване на тялото от токсини, намаляване на последиците от стреса, намаляване на телесното тегло , активиране на имунната система и др.

  • Хидролечебна секция – 29,53 кв.м. Включва тангенторна вана, перлена вана и джакузи. Достъпът до тях се осъществява от централния коридор на отделението през обособените съблекални за мъже и жени със самостоятелни душове и санитарни възли. Използва се питейна вода, отговаряща на санитарно-хигиенните норми, затоплена чрез електрически бойлер. Лечебният ефект се постига чрез класически или подводноструен масаж.

Тангенторна вана – подходяща за лечение на посттравматични състояния, мускулни и тъканни увреждания , проблеми с кръвната и лимфната циркулация , заболявания на периферната нервна система и др. , чрез подводен масаж на цяло тяло или част от него.

Перлена вана – подходяща са лечение на функционална дисфункция на нервната система, заболявания на опорнодвигателния апарат, целулит , наднормено тегло и др.

Джакузи – хидромасажният му ефект повлиява благоприятно заболявания на ОДА, периферната нервна система и укрепването на имунната система.

Секторът за водолечение има самостоятелен вход и изход и функционална връзка с другите секции на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в т.ч. с  чакалнята, лекарския кабинет, манипулационната и другите сектори.

 

Общият бюджет за проектното предложение с включен ДДС е 100 000 лева, като в случай че проектът бъде одобрен, 45 000 лв. са финансиране от Проект „Красива България“, а съфинансирането от Община Трявна е в размер на 55 000 лв.

 

 

Настоящо състояние на обекта: