ПРЕДСТОИ ИЗГРАЖДАНЕ НА ВОЕННО ИСТОРИЧЕСКИ ПАРК „КРЪСТЕЦ“

юли 10, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

В сряда, 08.07.2020 г., се състоя работна среща между кмета на Община Трявна Силвия Кръстева, Иво Антонов – директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“ към Министерство на отбраната, Борис Николов – председател на сдружение „Съюз на военноинвалидните кооперации в България“ и Валентин Николов – представител на сдружението. Бе взето решение до месец да започнат дейностите по изграждане на военно исторически парк в района на Кръстец.

Целта на проекта е изграждане на военно исторически парк „Кръстец“ за отдаване почит на загиналите руски войни и български опълченци в Руско-турската война 1877-1878 г. за Освобождението на България и повишаване на патриотичното възпитание за съхраняване, запознаване и популяризиране сред  младите  хора, традиционните български духовни и културни ценности и славната ни история.

Проектът предвижда в района на вр. Кръстец до гр. Трявна, там където е имало лагер за охрана на Тревненския проход да се изгради паметник. Паметникът ще бъде с височина 4 метра от камък, а в основата ще има надпис със златни букви. Ще се фиксират окопите и землянките на палатките на лагеруващите в района на вр. Кръстец, така както са били изградени.

Ще бъде направена площадка, покрита с дребен натрошен камък. Ще бъде поставено указателно табло, където подробно ще се опише какво е имало и какви бойни действия са се състояли. Такива още две табла ще има в град Плачковци до кметството и до сградата на Община Трявна. До всеки фиксиран окоп и землянка ще има указателна табела с рисунка на инженерното съоръжение  от времето на Руско-Турската война 1876 -1877 г.

Отстрани ще бъде изградена покрита беседка за 10-12 души и маси с пейки от дървен материал за почивки, закуски и обяд и провеждане на беседи. Отпред и отстрани на пътя ще се изгради площ за паркиране в рамките на съществуващия път. Ще се възстановят подходите до местността, като се насипят с дребен начупен камък и се валират.

След Решение №99 от 10.07.2019 г. на Общински съвет Трявна за одобрение за изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ инициативният комитет е получил разрешения за изграждане от МОСВ и МЗХГ. Съгласно Закона за воените паметници за действията по изграждане на Военно исторически парк „Кръстец“ е уведомен Министърът на отбраната, който е и патрон на проекта.

Към момента е картаграфиран района от Военно географската служба на Министерство на отбраната. Историци и военно-инженерни специалисти  от Военна академия „Г. С. Раковски“ очертаха инженерните съоръжения от времето на Руско-Турската война за Освобождението на България с цел достоверността на възстановяването им.

Има отпуснати средства от Министерство на отбраната в размер на 15 000 лв. за разчистване и възстановяване на окопите. Средствата са отпуснати с договор за финансиране от Дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотично възпитание“  на Министерство на отбраната  на Съюзът на военноинвалидните кооперации, след кандидатстване за годишно финансиране дейността на военно патриотичните организации за 2020 година.

След кандидатстване от Северно-централно държавно предприятие ДП – Габрово са били разрешени първите 50 м3 дървен материал безвъзмездно за облицоване на окопите.

Вероятно до  месец ще започне изграждането на окопите и обличането им с дървен материал, информират от Съюза на военноинвалидните кооперации в България.