ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ И ПРОЕКТИ БЯХА ПРЕДСТАВЕНИ НА КОНСУЛТАТИВНИЯ СЪВЕТ ПО ТУРИЗЪМ В ОБЩИНА ТРЯВНА

декември 9, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Консултативният съвет по туризъм проведе второто си заседание за 2022 година. Темите и въпросите бяха обсъдени в Заседателна зала № 403 в сградата на общинска администрация в средата на тази седмица. Заседанието на комисията бе водено от г-н Марин Маринов – зам.-кмет на Община Трявна.

Консултативният съвет по туризъм събра общински експерти и специалисти в сферата на туризма, директора на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство, представители на туристически дружества и места за настаняване.

Събитието започна с представяне на част от спечелените проекти на Община Трявна, изпълнението на които тепърва предстои, както и на приключили такива по инфраструктурата на града.

„Спечелили сме проект за реновиране на Туристическия информационен център и в най-скоро време ще го направим доста по-приветлив. Предстои съвсем скоро да започне реализацията на един проект в местността Кръста, където ще обособим кът за отдих, също така ще го обогатим и извън проекта, който е предвиден там да се направи. На последното заседание на Общински съвет се гласува сума, която ще бъде използвана за направата на въжен парк, който ще предостави възможност за игра и забавление на деца и родители“. сподели заместник-кметът на Община Трявна г-н Марин Маринов.

Местната власт планира още да облагороди детските площадки на територията на Община Трявна, както и да постави нови кошчета за отпадъци, които да заместят големите пластмасови такива по пешеходната зона в града. Сред предстоящите събития, които ще бъдат от полза за местното развитие на туризма, г-н Маринов посочи най-голямото туристическото изложение „Ваканция и Спа Експо“, което ще се проведе през февруари идната година.

„След успешното съвместно участие на Община Трявна и Община Дряново на тазгодишното издание на туристическото изложение, на което се отличихме с единствения дървен щанд, през следващата година решихме отново заедно ще участваме. Идеята е този път, освен демонстрация на дърворезба, да покажем и иконопис, да разиграем томбола на сцената там и да раздадем награди за включилите се. Подаваме си ръка с Община Дряново и смятам, че това наистина допринася за развитието на туризма в региона,“ подчерта зам.-кметът.

По време на заседанието бе подробно представен проекта на културния и спортен календар на Община Трявна за 2023 година. Сред най-масовите събития, които ще привлекат отново стотици посетители в Трявна, са общата инициатива на Община Трявна и Община Дряново „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“; Национални Славейкови празници (25 – 28 май 2023 год.); Празник на гр. Трявна (2 – 4 юни 2023 год.); Трявна Арт Фестивал (31 юли – 6 август 2023 год.); Детски футболни турнири; Ултрамаратон „Трявна Ултра“ и др.

„В края на април планираме да направим Фестивал на българските винени сортове, който да представи отлежали и  качествени вина от български изби. Поканили сме на традиционните Дни на дърворезбата гости от нашия побратимен град Бриенц във Швейцария, сред които има ученици и майстори дърворезбари. Ще направим и второ издание на турнира по Армрестлинг в парк Божковска поляна, който през 2023 година ще бъде вече с Международен характер като до момента има записани над 180 участници,“ запозна присъстващите г-н Марин Маринов и допълни, че желанието на Община Трявна винаги е било и ще остане сектор „туризъм“ да се развива и прогресира.

Консултативният съвет по туризъм завърши с дискусия и обсъждане на някои идеи, които бяха поставени от страна на туристическите представители, като облагородяване на всички еко пътеки в Община Трявна, по-мащабното им рекламиране и обособяване на допълнително места за отдих из околностите на града.