ПРЕДВЕСТНИЦИТЕ НА ПРОЛЕТТА СА В ТРЯВНА

март 11, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес в Трявна пристигнаха и двата щъркела. Радостната вест разсея мрачните мисли на тревненци покрай опасността от коронавируса. Долитането на щъркелите е истински празник за жителите на Трявна, които нямат търпение да отидат до гнездото, за да се порадват на дългоочакваните гости и да свалят своите мартеници, както повелява традицията.

Сравнително рано щъркелите дойдоха в своето гнездо, намиращо се върху комина на Музея за азиатско и африканско изкуство в град Трявна. Рядко се случва семейството да дойде едновременно. Обикновено мъжкият долита няколко дни по-рано, за да подготви гнездото. Този път обаче за още по-голяма радост на тревненци, двете птици долетяха заедно.

 

Едно от преданията за щъркела гласи, че някога той бил много набожен човек. Всяка година ходел на Божи гроб да се поклони. Господ обаче решил да го изпита и да провери дали е наистина толкова голяма вярата му. Явил се пред него и му заръчал да изкачи една висока планина с голям сандък, завързан на гърба му, но му забранил да отваря капака и да поглежда какво има в сандъка. Тръгнал да се изкачва човекът, а по едно време спрял да си почине и любопитството му надделяло. Отворил сандъка, а отвътре наизлезли змии, гущери, жаби и се разпръснали по широкия свят. Разгневил се Господ, превърнал човека в щъркел и му казал, че ще си стане пак човек, едва когато събере обратно в сандъка всичките избягали твари. Оттогава щъркелът цяло лято ходи по реките и блатата, за да лови жаби, змии и гущери, а наесен все така заминава да се поклони на Божия гроб и да измоли прошка за греха си.