ПРЕСКАЧАНЕ НА ОГЪН, ПЕСНИ И РИТУАЛИ НА БЛАГОВЕЩЕНИЕ В ТРЯВНА

март 24, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Община Трявна съвместно с асистенти и потребители от Дневните центрове за възрастни хора с увреждания към Социалните услуги в общността и новооткрия Център за настаняване от семеен тип „Сребърно гнездо“ ще отбележат големия християнски празник Благовещение в петък, на 25 март.

Празничната програма ще започне в 10:30 ч. в двора на Дневните центрове за възрастни хора с увреждания в Трявна, където своите благопожелания ще отправят кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, директора на Социалните услуги в общността г-жа Тотка Димитрова и представителите на ЦНСТ „Сребърно гнездо“.

Подготвена е фолклорна програма с изпълнения на деца от школата по изкуства към НЧ „Пенчо Славейков 1871“, гр. Трявна, с ръководител Николинка Кирилова. И както традицията повелява, на Благовещение ще бъде запален огън, който ще бъде прескочен за здраве и по този начин ще бъде спазен един от ритуалите на празника. Вярва се, че така мъжете ще бъдат предпазени от змийско ухапване през лятото и злите сили ще бъдат прогонени. Жените не трябва да докосват игли, куки или конци.

Благовещение се празнува от православната християнска църква в чест на благата вест за раждането на Спасителя, която Архангел Гавраил съобщил на Дева Мария. Затова денят е известен още като Ден на жената и майката. Празникът се свързва с настъпването на пролетта, пробуждането на новия живот и идването на птиците.

Според народните вярвания след Благовещение всеки трябва да излезе от къщата си сит и с пари в джоба, та ако го закука кукувицата, да бъде именно сит и с пари през цялата година. Ако мома или момък види най-напред лястовица, три пъти завързва празна кърпа, поставя я на покрива и след три дни по нея гадае какъв или каква ще вземе. Видиш ли щъркел, който не лети, а лежи не е на добро, предават още народните поверия.

Въпреки строгите Великденски пости, на обредната трапеза на Благовещение е разрешено да присъства риба, която трябва да бъде изпечена или сварена. На масата се слагат още шарена пита, лучник и задължително трябва да се яде нещо „зелено“ – коприва, спанак, лапад. Още от рано сутринта стопаните премитат и почистват къщите си, а на благият ден всички рани зарастват по-леко и бързо. Засадените пък дръвчета ще родят много сладки плодове.

Именници на този ден са Благовест, Благовеста, Благой, Блага, Евангелина, Bангел.

Снимка: АИР „Боженци“