ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ТРЯВНА

април 14, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Президентът Румен Радев беше в град Трявна днес, за да посети оръжейния завод „Емко“. Държавният глава посети производствената база на предприятието в село Белица.

В условия на тежка икономическа и финансова криза от ключово значение за нейното преодоляване са предприятията, в които производството продължава и се запазват работни места. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Държавният глава посочи, че при ограничен износ и загуба на пазари за страната, институциите трябва да ускорят административните процедури за предприятията, които продължават работата си, имат клиенти и сключени договори и очакват съответните разрешителни за износ.

„Не деля българите на работещи в частния и в държавния сектор“, подчерта президентът Радев в отговор на въпрос, че посетеното дружество, в което са заети 630 души, е частно.

Държавният глава призова в кризата апелът на властите да е насочен към разума и отговорността на българите, а не да се насажда страх и паника. „Няма да ме видите в хора на паниката, колкото и рейтингово да е. Предпочитам гласа на разума, каквото и да ми струва“, коментира Румен Радев.

По-късно президентът проведе среща с кмета на Община Трявна Силвия Кръстева. Тя бе категорична: „Като кмет съм длъжна да браня всяко едно работно място на територията на нашата община. Спирането на работа на това предприятие означава голяма икономическа загуба за нашата община. Над 630 семейства се хранят от това предприятие. Затова аз категорично заставам зад тях, искам те да работят. Благодаря на президента, че се отзова да дойде тук днес и да направим каквото е необходимо, за да продължи то да работи.“

В рамките на срещата бяха обсъдени предстоящите през месец юни празници в град Трявна, които по всяка вероятност ще бъдат отложени. Националните Славейкови празници, които бяха насрочени за периода 11 – 14 юни ще се състоят през август или септември. Държавният глава обяви, че с удоволствие ще присъства на празниците, провеждащи се под неговия патронаж. Президентът не скри своите добри впечатления от града.

Подаръкът на Силвия Кръстева за държавния глава бе дърворезбено пано, изработено от тревненски майстори, образец на най-старата художествена школа у нас – тревненската.