Президентът Румен Радев откри Националните Славейкови празници в Трявна

юни 8, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

Президентът на Република България Румен Радев откри Националните Славейкови празници в Трявна. По време на официалната си визити в красивия балкански град държавният глава и съпругата му разгледаха Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“ – единственото училище в страната, което съхранява и развива традициите на тревненската възрожденска иконописна и дърворезбарска школа. Те се срещнаха с директора на училището Орфей Миндов, педагози и ученици, които представиха свои творби.

               

               

 

Президентът и кметът на Трявна Дончо Захариев поднесоха цветя пред паметниците на Пенчо и Петко Славейкови. Румен Радев проведе кратка среща с кмета на Трявна, Великотърновския митрополит Григорий и голямата българска актриса Стоянка Мутафова. По време на срещата президентът получи като подарък от кмета на Трявна икона на Св. Георги, закрилник на българската армия. Иконата е изработена от възпитаници на НГПИ „Тревненска школа“.

              

            

               

           

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев приветства множеството тревненци и гости на Трявна, които уважиха официалното откриване на Четиринадесетите Национални Славейкови празници. Той изрази радостта си, че през тази година президентът, който е патрон на празниците, е сред официалните гости на събитието.

Дончо Захариев напомни за големите дела на баща и син Славейкови, оставили незаличима следа в културния и духовен живот на българския народ.

„Пенчо Славейков има издадени пет стихосбирки. Той е единственият български автор, номиниран за Нобелова награда за литература. Житейският път на Пенчо Славейков завършва близо до езерото Комо край Брунате.  Ние имахме възможността и честта чрез кмета на Брунате да получим артефакти от последните дни на нашия велик съгражданин, които се съхраняват в нашия музей. В далечна Италия, в Брунате се четат неговите стихове, там се провежда и литературен конкурс, в който една от наградите носи името на Пенчо Славейков. Каквото и да кажем за Славейкови ще бъде малко, но ние сме тук, за да продължим тяхното дело, да предадем техният дух на нашите деца и да покажем, че Славейкови живеят във нас и ще бъдат, и ще пребъдат във вековете“, отбеляза кметът на Трявна.

          

            

             

Официални гости на събитието бяха негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий, областният управител на област Габрово Невена Петкова, заместник-областните управители Мария Пенева и Росен Петков, народните представители от ПП ГЕРБ Николай Сираков, Иглика Събева Иванова и Даниела Малешкова, народния представител от БСП Кристина Сидорова. кметът на Община Павликени Емануил Манолов, кметът на Община Дряново Мирослав Семов, кметът на Плачковци Борислав Борисов, председателят на Общински съвет – Трявна Силвия Кръстева, изпълнителният директор на Национален дарителски фонд „13 века България“ Митко Тодоров, делегации от побратимените общини – Виница, Македония; Жирадов, Полша и Бриенц, Швейцария.

Президентът на Република България поздрави присъстващите по повод откриването на традиционните вече за Трявна Славейкови празници, благодарение на които цяла България може да почете стожерите на националния дух, на словото и на естетиката – Пенчо и Петко Славейкови. „Двамата остават сред най-значимите фигури в ерата на нашето духовно пробуждане и културен възход на нашата страна“, подчерта президентът.

Румен Радев припомни, че Петко Славейков и неговите  съвременници  просветители – Каравелов и Вазов, са посветили делото си на  патриотичното възпитание, на борбите за национална свобода и социално равенство.

Държавният глава пожела на участниците в Славейковите празници през 2018 г. – ученици, актьори, художници и книгоиздатели, вдъхновени и успешни изяви. Румен Радев поздрави и жителите на Трявна с думите: „С удоволствие винаги идвам в града ви не само защото е красив и самобитен, а хората – приветливи и отзивчиви, а защото вие сте запазили своя възрожденски облик и дух, тачите своя род и традиции.“

Трио „Тенорите“ изпълни химна на Община Трявна „Стройна се Калина вие“ по баладата на Пенчо Славейков „Неразделни“. В официалната програма взеха участие духов оркестър „Балканто брас бенд“ и хор „Еуфоника“ към НЧ „Пенчо Славейков 1871“.

         

        

Националните Славейкови празници се провеждат с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Министерство на финансите.