ПРИКЛЮЧИ ПОДНОВЯВАНЕТО НА БЯЛО-СИНЯТА ЛИНЕЙНА МАРКИРОВКА ПО ПЪТЯ ЗА С. БОЖЕНЦИ

ноември 15, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

След като в началото на месец ноември Община Трявна стартира нова екоинициатива за подновяване на една от трите линейни маркировки, указваща екомаршрута от Трявна до с. Боженци, миналият петък кампанията бе завършена успешно и новата стара бяло-синя маркировка вече е факт.

Припомняме, че в първото издание на благородната есенна инициатива се включиха трима представители на Община Трявна – старши експертът по “Култура, образование, спорт и здравеопазване” – г-н Кольо Дабков, специалистът по “Туризъм и информация” – г-жа Грета Цанева и специалистът по “Връзки с обществеността” – г-жа Юлияна Цанева. Тогава тримата ентусиасти успяха да изминат близо 5 км от общо 7-километровото туристическо трасе и да подновят, както старата маркировка по дървета и камъни, така и да положат нови бяло-сини очертания, в участъците, където бе необходимо допълнителното им отбелязване. С регулярното инициативно подновяване на маркировките по екопътеките към с. Боженци се осигурява по-лесен и по-удобен достъп до туристическото селище и се дава възможност на стотиците туристи, които ежегодно изминават тези маршрути да се ориентират сами без да се налага да използват услугите на екскурзоводи.

Така, в края на миналата седмица със същия ентуасизиран дух и с нови сили, тримата довършиха вече започнатото от тях дело. Началната точка бе малко преди сливането на трите линейни маркировки – бяло-синята, бяло-зелената и бяло-жълтата, указващи три различни екомаршрута, по които може да се стигне от Трявна до с. Боженци.

И този път районът около дърветата, по които бе подновена стара или положена нова линейна бяло-синя маркировка, бе щателно разчистен от излишна храстова и дървесна растителност за по-голяма видимост от туристите, тръгнали на поход по този маршрут.

Подновени бяха сините стрелки по указателните табели и в двете посоки – Трявна и с. Боженци, старата линейна маркировка по каменните участъци и в края на екопътеката бе поставена нова информационна табела в посока Трявна.

И така след няколко часа в работа, шеги и приятно настроение, тримата представители на Община Трявна стигнаха до с. Боженци и подновиха началната-крайна точка на бяло-синия туристически маршрут – старият дървено-каменен геран.