ПРИКЛЮЧИХА ДВЕТЕ ЕКОКАМПАНИИ НА ОБЩИНА ТРЯВНА ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ОТПАДЪЦИ В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

октомври 29, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

С предадени хартиени и пластмасови отпадъци и получени нови образователни книжки – така завършиха двете екокампании на Община Трявна, насърчаващи разделното събиране на отпадъци. Инициативите, под наслов „Предай непотребна пластмаса, вземи нова книга“ и „Използвана хартия за нова книга“ се проведоха в трите детски градини на територията на общината – ДГ „Светлина“ – Трявна , ДГ „Калина“ – Трявна и ДГ „Осми март“ – Плачковци и бяха насочени към най-малките.

Целта на кампаниите е да се възпита и създаде у децата отговорно екологично поведение към опазването на околната среда и да осъзнаят колко важно и полезно е разделното събиране на отпадъци. Предоставянето на образователни книжки, от друга страна, ще засили интереса и любовта на малчуганите към четенето и тяхното интелектуално израстване. Така в продължение на две седмици, малките сладури имаха възможност да занесат в детските градини разделно събраните от тях и техните родители пластмасови и хартиени отпадъци.

За своето добро дело, първо бяха поощрени малчуганите от Детска градина „Осми март“ в Плачковци. Децата с радост и гордост споделиха, че вече знаят как да отделят хартията и пластмасата от останалите битови отпадъци и с нетърпение очакваха новите си 18 книжки, които бяха раздадени от екологът на Община Трявна – г-жа Катрин Дабкова. Предадени бяха употребени хартиени отпадъци, както и пластмасови бутилки и кутии.

 

След ДГ „Осми март“ в Плачковци, раздаването на образователни книжки продължи и в Детска градина „Калина“ в Трявна. Тук малчуганите от детските и яслени групи бяха зарадвани, заради добрият пример, който не спират да показват на своите връстници и родители. Заедно със своите учители, децата постоянно се учат как да събират разделно отпадъците. Регулярно в детското заведение се провеждат специални занятия, които са насочени именно към правилното изхвърляне на хартия, пластмаса и стъкло.

Своите нови образователни книжки получиха първо най-големите представители на ДГ „Калина“ – малчуганите от детска група „Мики Маус“. С много вълнение и ентусиазъм децата показаха на еколога на Община Трявна къде трябва да изхвърляме стъклените отпадъци – със зелен флумастер, те, свързаха стъклената бутилка със зеления контейнер в учебните книжки, по които работят със своите педагози, а след това показаха и своя обособен кът за събиране на ненужната хартия.

Раздадени бяха и детски книжки на малчуганите от детски групи „Мечо Пух“ и „Бон Бон“, които също обещаха, че ще продължат  разделното събиране на отпадъци.

Екоинициативата, днес, завърши при най-малките сладури от яслените групи към ДГ „Калина“ в Трявна, които показаха, че по нищо не изостават от по-големите в разделното събиране. Добрият пример, който те ни дават е непрекъснатото събиране на хартиени и пластмасови отпадъци в два обособени за целта коша и правилното им изхвърляне в цветните контейнери за разделно събиране. С голямо желание децата носят и пластмасови „Капачки за бъдеще“, които заедно със своите учители предават в големите сърца за закупуване на кувьози и неонатални линейки в страната.

Събирането на хартиени и пластмасови отпадъци ще продължи в понеделник в Детска градина „Светлина“, където децата също ще получат образователни книжки за своята благородна дейност. Всички събрани отпадъчни материали ще бъдат предадени за рециклиране.

Община Трявна изключително много благодари на всички деца, които се включиха в двете екокампании и им пожелава преди всичко да са здрави, да не спират да ни радват и да продължават да показват добрия пример на всички нас. Защото доброто е заразно!