ПРИСТИГНА ТРЕВНЕНСКИЯТ ЩЪРКЕЛ

март 29, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес Трявна се радва на блага вест. Пристигна дългоочакваният гост – щъркелът. Долитането на щъркелите е истински празник за жителите на Трявна. От десетилетия в началото на пролетта тревненци нямат търпение да отидат до гнездото, за да се порадват на дългоочакваните гости и да свалят своите мартеници, както повелява традицията.

 

През тази година щъркелът долетя с известно забавяне в сравнение с отминали години. Днес обаче той вече е тук в своя дом – гнездото, намиращо се върху комина на Музея за азиатско и африканско изкуство в град Трявна. Обикновено мъжкият долита няколко дни по-рано, за да подготви гнездото.

 

Едно от преданията за щъркела гласи, че някога той бил много набожен човек. Всяка година ходел на Божи гроб да се поклони. Господ обаче решил да го изпита. Явил се пред него и му заръчал да изкачи една висока планина с голям сандък, завързан на гърба му, но му забранил да отваря капака и да поглежда какво има вътре. Тръгнал да се изкачва човекът, а по едно време спрял да си почине и любопитството му надделяло. Отворил сандъка, а отвътре наизлезли змии, гущери, жаби и се разпръснали по широкия свят. Разгневил се Господ, превърнал човека в щъркел и му казал, че ще стане отново човек, едва когато събере обратно в сандъка всичките избягали твари. Оттогава щъркелът цяло лято ходи по реките и блатата, за да лови жаби, змии и гущери, а наесен все така заминава да се поклони на Божия гроб и да измоли прошка за греха си.