ПРОДЪЛЖАВА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ЩЕТИТЕ СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО В ТРЯВНА

юни 15, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Трети ден продължава възстановяването на щетите, които нанесе голямото наводнение в Трявна в края на миналата седмица. От рано сутринта екипи на Община Трявна и доброволното формирование работят на терен, като се разчистват основно кални наноси от пътните трасета и затлачени дерета по поречието на р. Тревненска. Междувременно продължава изпомпването на водата от пострадалите къщи на ул. „Украйна“ в града, която е една от най-засегнатите, след голямото количество придошла вода от реката.

Припомняме, че вследствие на силния и проливен дъжд, на 12 юни, за по-малко от два часа се изляха близо 90 л/кв. м и доведоха до наводняването на над 60 жилищни имота и щети за стотици хиляди левове в населените места в Община Трявна. Ден по-късно кметът обяви бедствено положение на част от територията на Община Трявна и потърси помощ от държавата в лицето на министър-председателя на България, който посети на място най-засегнатите участъци. Местната власт разкри и дарителска банкова сметка в помощ на пострадалите хора.

В пряко включване по БНТ, днес, кметът на Община Трявна подчерта, че възстановяването на щетите тепърва предстои и местната власт не може да се справи със средства от общинския бюджет.

„Това, което се направи през последните два дни във връзка с наводнението, което беше повече от неприятно, е много, като искам да използвам възможността да благодаря на всички общински служители, които се включиха, на доброволното формирование, на „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на органите на реда, които бяха неотлъчно до нас. Мога да кажа, че работата тепърва предстои и това, което трябва да се направи е изключително много. Ние със средства от общинския бюджет не може да се справим!“ коментира г-жа Силвия Кръстева.

„На територията на Община Трявна има 106 населени места, непрестанно през 15-20 минути ми звънят за допълнителни свлачища, за почистване на водостоци по всички населени места, които трябва да се направят, възстановяване и изграждане на подпорни стени, почистване на цялостното речно корито и на всички притоци към нея. Ще разчитам на помощ, за да помогнем на всички пострадали хора – над 60 жилищни имота, освен това има и фирми, а със средствата и помощта, която им се полага в размер на 375 лв, мисля, че няма да успеят да възстановят никаква част от щетите си.“ допълни още кмета на Община Трявна.

В рамките на днешния ден се очаква в Трявна да пристигне експертът инж. Владимир Барзов заедно със секретаря на Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, които ще направят обстоен преглед на подготвения от общинска администрация доклад с описани щети и ще извършат отново оглед на място на най-засегнатите участъци на територията на Община Трявна.