РОТАЦИОННО ОБУЧЕНИЕ ЗА ГОЛЕМИТЕ УЧЕНИЦИ В ОБЛАСТТА СЛЕД ВАКАНЦИЯТА, ЗАВЕДЕНИЯТА ЩЕ РАБОТЯТ И СЛЕД 22 Ч.

февруари 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Големите ученици от V до XII клас в област Габрово ще преминат на ротационен принцип на обучение след приключване на зимната ваканция. Мярката влиза в сила от 7 февруари, понеделник и ще важи 2 седмици – до 18 февруари, включително. Предложението бе гласувано и прието, днес, на редовно заседание на Областния кризисен щаб, което се проведе в зала „Възраждане“ в Габрово, поради желанието за присъствие на родители и представители на ресторантьорския бранш. Малките ученици от I до IV клас остават присъствено, като продължава и тестването на обучаващите се в клас.

Обсъжданията дали да бъдат въведени допълнителни мерки или не се наложиха, поради преминаването на област Габрово в тъмночервената зона по заболеваемост и разпространение от Covid-19 и последващите действия, разписани в Националния план за справяне с пандемията. Категорично мнение дали учениците да учат ротационно или изцяло вкъщи така и не се оформи сред присъстващите – предложението за ротация се прие с 8 гласа „За“ и 7 „Против“. Според членове на щаба и представители на образователния сектор ротационният принцип, който бе въведен преди зимната ваканция в общините Габрово и Трявна, е дал резултат и от 103 броя на заболелите ученици е спаднал до 40 и затова този метод на обучение може да бъде продължен. Според други, сред които и родители, обаче, удължаването на ваканцията с една седмица онлайн обучение би укрепило имунитета на децата и би спомогнало да се намали още повече разпространението на заразата.

По време на заседанието стана ясно, че върлуващият в момента вариант на Covid-19 – Омикрон протича по-леко и най-податливи на него са именно децата, затова не може да бъде възстановен изцяло присъствения процес в училищата, предвид продължаващите високи нива на заболеваемост в областта. За щастие, малки пациенти на интензивно лечение няма, но остава висок броя на неусложнените случаи – 81% или 13 заети детски Covid-19 легла от разкрити общо 16 на територията на областта. За периода от 10 януари до 18 януари, броят на положителните проби при тях е 160, поставените под карантина са 750, а 30 паралелки в цялата област са спрени от учебен процес, поради установяване на заболели от Covid-19.

 

След дълги дебати дали ресторантьорския бранш да бъде отново ограничен с работно време до 22:00 ч. вечерта, членовете на Областния кризисен щаб единодушно приеха, че търговските обекти продължават своята дейност, както досега – персоналът се ваксинира или тества и предоставя валидни сертификати за Covid-19 и изисква същите от своите клиенти, които допуска. Капацитетът на заетост остава до 50%.

По последни данни, представени днес от директора на РЗИ-Габрово – д-р Николай Пенчоков, в момента има 70% заетост на разкритите болнични легла за неусложнени случаи при възрастни хора в област Габрово, а 38% са заетите за интензивни грижи, като процентът при тях не се е променил, тъй като са разкрити 4 нови легла за тежки случаи в болницата в Севлиево, подчерта д-р Пенчоков. Седмичната заболеваемост по възрастови групи откроява заболелите на възраст 55-60 год. и 45-49 год., които са 12% от всички установени с коронавирусна инфекция на територията на областта. 11,7 е процентът при възрастовата група 50-54 год. и 1,6 е процентът при децата от 5 до 9 години.