РУО ПОТВЪРДИ ПРОФИЛ „СОФТУЕРНИ И ХАРДУЕРНИ НАУКИ“ КЪМ СЛАВЕЙКОВОТО УЧИЛИЩЕ, ЧАКА СЕ ОДОБРЕНИЕ ОТ МОН

януари 31, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Предложението за сформиране на паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки“ след завършен VII клас в Средно училище „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, за новата учебна година, бе потвърдено, днес, от началникът на Регионалното управление на образованието в Габрово – г-н Георги Маринов. Заедно със старши експерта по природни науки и екология в РУО-Габрово – г-жа Катюша Станчева, двамата присъстваха на работна среща с кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, зам.-кметът – г-н Марин Маринов и старши експертът „КОСЗ“ към Община Трявна – г-н Кольо Дабков в сградата на общинска администрация.

„Предложението на средното училище „Петко Р. Славейков“ е реалистично, съобразено с насоките на МОН и е изпълнимо. Ще се даде възможност на учениците да изучават профилиращи предмети като Информатика, Информационни технологии“ и интензивно английски език!“ подчерта началникът на РУО-Габрово.

Приемът в профилираната паралелка се извършва с оценките от националното външно оценяване по БЕЛ и Математика, които се удвояват. Като балообразуващи предмети се вземат предвид също оценките по БЕЛ и ИТ от дипломата за основно образование. Предложението бе съгласувано с местното ръководство и предстои одобрение от Министерството на образованието и науката. Паралелката по „Софтуерни и хардуерни науки“ може да приема до 26 ученици, като срокът на обучение е 5 години.

По време на работната среща бе обсъдена и възможността за интензивно спортно обучение в СУ „Петко Р. Славейков“, което да е насочено към трениращите лека атлетика. От РУО-Габрово увериха, че ще бъдат проведени разговори с директора на учебното заведение в тази насока.