С АТРАКТИВНО ДЕФИЛЕ ПО УЛИЦИТЕ НА ТРЯВНА ЗАПОЧНА XIV МЕЖДУНАРОДЕН ФОЛКЛОРЕН ФЕСТИВАЛ

юли 25, 2019
Автор: Илияна Георгиева

С  дефиле от Старинната част на Трявна до НЧ „Пенчо Славейков 1871“ и изпълнения  пред Даскалова къща, площад „Капитан Дядо Никола“ и парка пред Районен съд – Трявна започна  XIV Международният фолклорен фестивал на 25 юли.

Кметът  на община Трявна  Дончо Захариев откри  XIV Международният фолклорен фестивал,  които се провежда за четиринадесета  поредна година  и   се  организира от  (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства-България ), Фондация „МСОФФТИ-България/ЦИОФФ-България“ и  Община Трявна.

Всички почитатели на традиционната  фиеста  през  тази  година  имаха възможността да се насладят отблизо на част от фолклорното богатство на  Панама и Египет.

Групата която представи Панама идва от столицата и град Панама.  Това е една от най – добрите танцови формации, представила фолклорното богатство на страната си на  множество  престижни форуми.

Националния  Фолклорен ансамбъл“ Сохаг“ от Египет е основан през 1970 г. Ансамбълът участва в много местни и чуждестранни конкурси и печели редица награди от участието си в тях.  Характерни за изпълненията на египетския ансамбъл са вихрената хореография, уникалните костюми и артистизмът на  сценичното поведение.

По традиция във фолклорната програма взеха участие и представители на домакина ТА „Трявна“ към НЧ „Пенчо Славейков 1871“. През изминалите 64 години съставът е завоювал най-високите лауреатски звания на наши и  международни  фестивали. Успешно е представял Трявна и България  в Черна гора,Русия,Молдова,Полша,Унгария,Чехия,Румъния,Гърция,Германия,Холандия,Португалия и многократно – във Франция.

В салона на читалището се състоя концертна програма на трите състава, участващи в тазгодишното издание на фестивала. Зрителите имаха възможността да се насладят на красотата и богатството на танците, традиционните костюми и прекрасната музика на Панама,Египет  и България.

В края на програмата   преди да връчи подаръци на участниците в Международният фолклорен фестивал , кметът Дончо Захариев ги поздрави за отличното представяне,като подчерта,че музиката е онова вълшебно нещо ,което тази вечер обедини три континента.