С ДЕМОНСТРАЦИИ НА ЗАНАЯТИ И ШЕСТВИЕ В ТРЯВНА БЯХА ОТКРИТИ ДНИ НА ДЪРВОРЕЗБАТА

май 11, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

На 6 май отбелязахме един от най-големите и обичани български празници, с който поставяме начало на лятото и новата стопанска година – Гергьовден! По традиция във възрожденска Трявна празничният ден винаги се свързва с провеждането на престижните Дни на дърворезбата и красивите демонстрации на Специализираните училища по изкуства към Министерство на културата, които се организират и с финансовата подкрепа на Община Трявна.

Три дни градът бе център на занаятите, представяни на площад „Капитан Дядо Никола“ от пет учебни заведения с ресор приложни изкуства – НГПИ „Тревненска школа“ с демонстрации на интериорен дизайн, иконопис и дърворезба; художествена тъкан представяна от НГПИ „Св. Лука“ – София и НХГ „Димитър Добрович“ – Сливен; прочутата художествена керамика демонстрирана от СХУПИ „Проф. Венко Колев“ – Троян и каменоделие от възпитаниците на Професионалната гимназия по каменообработване в с. Кунино.

Събитието бе официално открито от зам.-министъра на културата г-жа Весела Кондакова, кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, директора на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов, областния управител на област Габрово г-жа Ралица Манолова и зам.-областния управител на област Габрово г-н Ивелин Стоянов, които поздравиха всички бъдещи майстори-занаятчии и пожелаха успех на тазгодишните Дни на дърворезбата.

„Много се радвам да се срещна с жителите и гостите на града също не по-малко се радвам да се видя с нашите ученици. Честит празник и на Вас! Много се радвам, че сте тук и не забравяйте колко сте важни и колко сте ценни и се забавлявайте във всеки един момент! Бъдете вдъхновени и пазете искрата в себе си, това е най-важното! На всички останали пожелавам да не забравяме да помним и да сме заедно!“ сподели зам.-министърът на културата г-жа Весела Кондакова.

Кметът на Община Трявна подчерта, че тревненци са успели да съхранят традицията на занаятите във времето и основно свидетелство за това е именно Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“.

„Искам да Ви пожелая да се насладите на програмата, която съвместно с Министерство на културата, НГПИ „Тревненска школа“ и Община Трявна сме подготвили през тези три дни. На учениците пожелавам да продължават да творят, нека „Св. Георги“ закриля всички Ви и да продължаваме да увековечаваме това, което нашия град има! На добър час на поредните Дни на дърворезбата!“ завърши г-жа Кръстева. Че художествените училища са съвременните продължители на възрожденските школи и днес тяхната мисия е развитие на занаятите, превърнали се в изкуства, сподели и директорът на НГПИ „Тревненска школа“ г-н Орфей Миндов.

По традиция празничният ден продължи с мащабно шествие от сградата на художественото училище до музей „Даскалова къща“ в Трявна по главната улица на града. Майсторите дърворезбари бяха предвождани от иконата на „Св. Георги Победоносец“ и под звуците на три каба гайди. Музей „Даскалова къща“ не е избран случайно за крайна точка на традиционното шествие, тъй като мястото е сред люлките на занаята, свързан със съвременните дърворезбари. Тук през 1808 год. се осъществява прочутият облог между майстора Димитър Ошанеца и неговият калфа Иван Бочуковеца, в резултат на което таваните на къщата грейват с красивите резбовани слънца, запазени и до днес. В знак на почит всяка година по това време на годината ученици, бивши възпитаници на художествени училища, хора на изкуството и занаятчии отдават своята почит с поднасяне на венци и обменят своя опит, който говори само едно – че и днес има съвременници на ярките тревненски майстори, оставили възрожденските занаяти в сигурни и кадърни ръце.