С гайди и шествие на майстори на художествени занаяти отбелязаха Гергьовден в Трявна

май 8, 2018
Автор: Веселин Михов

image

Гайди огласиха улиците на Трявна навръх Гергьовден. Гайдарите от Националното училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” в Котел предвождаха празничното шествие на майсторите на художествени занаяти, с което тревненци за втора поредна година отдават своята почит към закрилника на резбарите Св. Георги и старите трвевненски майстори-занаятчии. Шествието е част от програмата на “Дните на дърворезбата”, които се проведоха в Трявна от 4-ти до 6-ти май. То завърши с поднасяне на венци и цветя в Даскаловата къща, където преди 210 години се е осъществил първият занаятчийски облог в страната между майстора Димитър Ошанеца и младия калфа Иван Бочуковеца.

В двора на Даскаловата къща приветствия към гостите отправиха заместник-министърът на културата Румен Димитров, кметът на Община Трявна Дончо Захариев и директорът на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство Юлия Нинова.

В късния гергьовски следобед на Старинния площад в Трявна ученици от НУФИ”Филип Кутев” – гр. Котел изнесоха специално подготвената за празника фолклорна програма.

В периода 4-6 май посетителите на Трявна, както и местните жители имаха възможност да наблюдават демонстрации на художествени занаяти на възпитаниците на част от училищата по изкуства в страната, да се докоснат до традициите и културата на Мароко и да наблюдават съвременен прочит на занаятчийски облог на площад “Пенчо Славейков”, където петима резбари – Роберт Цанев, Стелиян Стелиянов, Явор Танев, Мариана Манева и Валентин Митев изработваха пред очите на всички своите творения.

   

     

     

       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Закриването на “Дните на дърворезбата” се състоя в Даскаловата къща с награждаване на победителя в съвременния облог и постановка на драмата “Майстори” на Рачо Стоянов – с участието на театрален колектив с ръководител Петър Рангелов. Уста-майстор Дарин Божков връчи пояса на победителя в майсторския облог – доц. Роберт Цанев.

 

 Грета Господинова-Станева