С ИЗЛОЖБА „НЕПОКАЗВАНИ МУЗЕЙНИ СЪКРОВИЩА“ БЕ ОТКРИТА VII НАЦИОНАЛНА НАУЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ В СТАРОТО ШКОЛО

септември 23, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Седмото издание на Националната научна конференция „Трявна и тревненци в националната история и култура“ бе официално открито, днес, от кметът на Община Трявна – г-жа Силвия Кръстева, директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство, гр. Трявна – г-жа Юлия Нинова и главният уредник на музея – г-жа Даниела Дабкова.

В двора на Старото школо, кметът на Община Трявна поздрави и благодари на целия екип на музея за успешно организираната научна конференция и пожела дерзание, успех и ползотворна работа на всички участници в научния форум.

 

 

 

 

 

 

Тази година Националната научна конференция включва представянето на 20 научни доклада на доценти и изследователи, които показват нови, неизследвани досега факти, свързани с миналото на Трявна и тревненския край – историята и приноса на бележити личности; годишнини; представители на тревненската художествена школа; строители; резбари и иконописци, работили в стотици селища на страната. Официално бе представен и новия 6-ти том от „Известия на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство гр. Трявна“, в който са поместени факти около личностите на политикът и журналист Димо Казасов и българският драматичен актьор, режисьор и театрален деец Константин Сапунов.

„Община Трявна изключително много ни съдейства при организирането на научните конференции. Хубаво е, когато виждаме положително отношение от общинското ръководство, което очевидно осъзнава значимостта на всичко това, което правим!“ споделя директорът на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в гр. Трявна.

 

 

 

 

 

 

 

 

Изложбата „Непоказвани музейни съкровища“ в Старото школо представя част от картините и музейните експонати, които са реставрирани през последните години по спечелени проекти към Национален фонд „Култура“ или са финансирани от бюджета на музея. След приключване на националната конференция, всички научни доклади ще бъдат поместени и издадени от музея в научен сборник.