С концерт на Васил Петров, Олга Динова и “София квартет”на Старинния площад в Трявна завърши третата вечер на Славейкови празници 2018

юни 11, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

С концерт на големия български джаз и поп певец Васил Петров, певицата Олга Динова и “София квартет” на Старинния площад в Трявна завърши третата вечер от Националните Славейкови празници през 2018.

    

Неповторимата атмосфера на Старинния площад, съчетана с майсторското преплитане между класическа, джаз и поп музика предложи на публиката едно уникално изживяване.

     

Прекрасният Васил Петров очарова почитателите си с изпълненията си на „Smile” на Ч.Чаплин и „A child is born” на Тед Джонс.

     

Тържествен финал на концерта беше дуетът на  Васил Петров и Олга Динова в изпълнение на емблематичната ”Summertime”на Дж.Гершуин, в който двамата артисти сляха в едно душите си и демонстрираха съвършен ансамбъл!

    

    

По традиция в съботната сутрин на Славейковите празници в заседателната зала на Община Трявна се проведе научна конференция на тема “Татковината в живота и творчеството на Пенчо и Петко Славейкови”. В нея взеха участие проф. Цветан Ракьовски от ЮЗУ “Неофит Рилски” – Благоевград, проф. Николай Димитров от ВТУ “Св. Св. Кирил и Методий”, доц. Елена Гетова от Пловдивския университет “Паисий Хиландарски”, доц. Йордан Ефтимов от Нов Български университет и Снежана Алексиева – бивш преподавател по литература от Трявна.

         

След края на научната конференция в Художествената галерия в Трявна се състоя изложба на творби от Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн. Конкурсът се провежда от Министерството на културата от 2005 насам, а награждаването на отличените участници и изложбата на техните творби всяка година гостуват в различен град на страната.

     

     

В тазгодишното издание на Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн взеха участие 327 творби от 13 училища, а наградените са 45. Художествената галерия в Трявна не успя да побере всички отличени в конкурса творби. Победителите (1-во, 2-ро и 3-то място) в 15-те категории ще получават от Министерство на културата стипендия в размер на 135 лв./месечно в продължение на една година и ще имат възможност за еднократно финансово подпомагане за еднократно участие в избран от тях пленер, майсторски клас или лятна академия в страната. Сред отличените има трима възпитаници на НГПИ “Тревненска школа”. Това са: Делян Тошков – 1-во място в категория “Художествена дърворезба и мебел”, Иван Иванов – 3-то място в същата категория и Николай Шопов – 2-ро място в категория “Иконопис”.

    

      

“За нас е чест да бъдем домакини на едно такова мероприятие, една такава красива палитра от продукти на нашите училища към Министерство на културата. Моето желание е всяка година по време на Дните на дърворезбата творби от всички училища към Министерството на културата да бъдат представени в естествен декор на старинния площад в град Трявна. Благодаря на всички преподаватели, творци, на всички онези, които давате душата си за развитието на тези културни стойности и тези красоти, които нашите деца създават.”, отбеляза кметът на Трявна.

Заместник-министърът на културата Румен Димитров също поздрави учениците от училищата по изкуства в страната.

“Какво по-хубаво от нашите талантливи деца! Това е нашият най-голям капитал, с който ние стоим и в Европа и в света – непрекъснато го доказват нашите деца, а пък ние, които сме за малко на тези позиции, трябва да създаваме още по-добри условия, за да изразяват своя талант и да могат да го показват в България и по света.”, допълни заместник-министър Димитров.

И през тази година тревненци и гости на града имаха възможността да се насладят на постановката на местния театрален колектив към НЧ “Пенчо Славейков 1871”. Постановката “Любов под хипноза” беше едно изключително завладяващо комедийно преживяване, което изпълни със смях до сълзи салона на читалището.

    

За да разбере къде мъжът й е скрил заплатата си след поредния запой, Надежда Петровна (Светла  Модева) извиква у дома си професор хипнотизатор (Христо Славчев), който разполага със секретно военно изобретение, за да отключи спомените на съпруга й Борис (Димитър Андреев). Въпреки нежеланието му да се подложи на хипноза, героинята е готова на всичко, за да узнае къде са парите, както  и някои други тайни на съпруга си, които все още я интригуват… Така започва историята в пиесата “Любов под хипноза”, която Светла Модева, Димитър Андреев и Христо Славчев разказват чрез своята неповторима актьорска игра и безумно смешни ситуации.

Кметът на Община Трявна Дончо Захариев поздрави театралния колектив към НЧ “Пенчо Славейков 1871” за прекрасната постановка и отбеляза, че това са едни от най-добрите актьори в страната, които въпреки че са самодейци по нищо не отстъпват на по нищо не отстъпват на актьорите, представящи се на сцената на Народния театър “Иван Вазов”.

     

Заместник-министърът на културата Румен Димитров, който пристигна в Трявна за откриването на изложбата на творби от Националния младежки конкурс за изящни изкуства, приложни изкуства и дизайн, също успя да се докосне до изкуството на местния театър и потвърди думите на Дончо Захариев.