С ПЪРВИ ТУРНИР ПО ARM WRESTLING В ТРЯВНА ОТКРИХМЕ ПАРК „БОЖКОВСКА ПОЛЯНА“

май 3, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

И този уикенд Трявна бе центърът на събитията! През изминалата събота официално открихме парк „Божковска поляна“ в кв. Божковци с провеждането на първия в Трявна пролетен турнир по Arm Wrestling Tryavna Open и семеен кулинарен BBQ конкурс. Поляната, която бе облагородена с проект на Община Трявна на стойност близо 500 000 лв., събра на едно място над 100 професионални състезатели и любители на силовия спорт от цялата страна, които се включиха в обявената надпревара и превърнаха събитието в един зрелищен празник. Турнирът бе организиран със съдействието на Българската Armwrestling федерация у нас, които благодариха за гостоприемството в лицето на Община Трявна и връчиха на местното ръководство специална грамота за ефективно партньорство и принос при организиране и осъществяване на спортно събитие, подпомагащо популяризирането на българския спорт.

Приветствие към младите състезатели и десетките гости, които нямаха търпение да се насладят на предстоящите борби, отправи в началото на мероприятието кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева.

„Искам да благодаря на Българската Armwrestling федерация за съдействието и желанието заедно да организираме подобно мащабно събитие в Трявна, което досега не е правено в нашия град. Радвам се, че виждам толкова много млади хора на едно място, професионални състезатели, любители аматьори, жители и гости на града. Радвам се, че днес сред нас е и техническия ръководител на изпълнителя на проекта, благодарение на който пременихме поляната в този красив и приветлив парк за отдих и почивка. Пожелавам успех на всички състезатели и продължавайте смело напред!“ сподели г-жа Силвия Кръстева и постави начало на дългоочакваните борби между участниците.

С точните правила и техника на игра присъстващите запозна г-н Калоян Петров, който е част от екипа на Българската Armwrestling федерация и професионален състезател в тежка категория.

„Подложките на масите са за лява и дясна ръка. Раменете трябва да са успоредни на масата преди старта. Трябва да има център между двамата състезатели, китките е необходимо да са изправени. Сгъването става след посочването на старт. Фалангите трябва да се виждат, т.е. това кокалче на палеца. След подаването на командата за старт се тръгва. Състезател, който повдигне лакътя си е във фал. Излизането също е фал. Опасна позиция е когато рамото изпреварва ръката. Непозволено е рамото да е под нивото на масата. Двата крака поне единият трябва да е в контакт с пода.“ обясни г-н Петров и допълни какво се прави при разрив на захвата.

„Полага се връзка, която си има специална методология на връзване, след което се излъчва сигурен победител. Реферският захват се свири, когато не може да се установи захват между двамата състезатели. Представлява следното: реферът затваря първо единия състезател, като първо се затваря палеца, след това останалите пръсти. През цялото време не се мърда. Затварят се двамата състезатели и следва команда за старт. Ако има движение не е фалстарт, а е директен фал. При два фала отпада състезателя.“ завърши професионалния състезател.

Първи на масите излязоха мъжете, състезаващи се професионално в силовия спорт. Предварителният кантар разпредели участниците в категории, според теглото им, а именно 70 кг, 80 кг, 90 кг, 100 кг и 110+ кг. Своите сили на терен премериха и жените в абсолютна категория, сред които бе и третата в света. Ред бе и на аматьорите до 85 кг и над 85 кг. Финалните срещи проведоха хора с увреждания отново в две категории – до 85 кг и над 85 кг и юноши до 65 кг, 75 кг и 75+ кг.

Съревнованията между състезателите преминаха в борби с лява и дясна ръка, които продължиха през целия ден и отличиха най-добрите сред най-добрите на тазгодишния пролетен турнир по Arm Wrestling Tryavna Open. Почетни грамоти, златни, сребърни и бронзови медали бяха връчени в края на състезанието от организаторите на турнира.

Ето и пълният списък на всички наградени участници в Tryavna Open 2022:

КЛАСИРАНЕ – БОРБИ С ЛЯВА РЪКА:

МЪЖЕ

70кг
1 – Мартин Първанов
2 – Иван Милев
3 – Здравко Петров

80кг
1 – Мирослав Маринчев
2 – Иван Кючуков
3 – Александър Петров

90кг
1 – Калоян Тумбев
2 – Стилиян Александров
3 – Галин Гьоков

100кг
1 – Стефан Ленгаров
2 – Мирослав Тодоров
3 – Християн Цанов

110кг
1 – Йордан Цонев
2 – Калоян Петров
3 – Божидар Николов

110+кг
1 – Марин Панталеев
2 – Любомир Миланов
3 – Иван Иванов

ЖЕНИ АБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Теди Кръстева
2 – Мариана Гугучкова
3 – Мария Димитрова

АМАТЬОРИ

85кг
1 – Иван Иванов
2 – Иван Шопов
3 – Петър Петров

85+
1 – Божидар Николов
2 – Валентин Чуков
3 – Силвестър Гальов

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ АБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Марин Пейчев
2 – Огнян Огнянов
3 – Ангел Андинов

ЮНОШИ

65кг
1 – Мирослав Проданов
2 – Алекс Зарков
3 – Хамза Дедов

75кг
1 – Митьо Райков
2 – Илиян Вълков
3 – Ивайло Колев

75+
1 – Ивелин Колев
2 – Лъчезар Загоров
3 – Денис Узунов

КЛАСИРАНЕ – БОРБИ С ДЯСНА РЪКА 

МЪЖЕ

70кг
1 – Мартин Първанов
2 – Иван Милев
3 – Захари Захариев

80кг
1 – Иван Кючуков
2 – Данчо Милков
3 – Стефан Узунов

90кг
1 – Калоян тумбев
2 – Кирил Стоимирски
3 – Стилиян Александров

100кг
1 – Стефан Ленгаров
2 – Иван Антоненко
3 – Веселин Димитров

110кг
1 – Йордан Цонев
2 – Калоян Петров
3 – Божидар Николов

110+кг
1 – Любомир Миланов
2 – Мартин Панталеев
3 – Димитър Димитров

ЖЕНИ АБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Теди Кръстева
2 – Мариана Гугучкова
3 – Мария Димитрова

АМАТЬОРИ

85кг
1 – Христо Билярски
2 – Иван Шопов
3 – Петър Петров

85+
1 – Божидар Николов
2 – Силвестър Гальов
3 – Ангел Ангелов

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ AБСОЛЮТНА КАТЕГОРИЯ

1 – Марин Пейчев
2 – Ангел Андинов
3 – Жулиен Колев

ЮНОШИ

65кг
1 – Мирослав Димитров
2 – Мирослав Проданов
3 – Алекс Зарков

75кг
1 – Митьо Райков
2 – Илиян Вълков
3 – Христо Костадинов

75+
1 – Денис Узунов
2 – Ивелин Колев
3 – Хари Асенов

Освен възможност за провеждане на подобен тип състезания и мероприятия от всякакъв характер на открито, парк „Божковска поляна“ вече предлага възможност и за семеен пикник на открито с монтираните на място четири броя градински барбекюта и прилежащите към тях дървени пейки, маси и беседки. Именно в тази връзка бе организиран паралелно със силовия турнир и вкусния кулинарен конкурс за най-добре приготвено месо на скара. Отличията тук грабнаха ароматно приготвените мръвки от ръцете на Мара Добрева, Янка Колева, Николина Кръстева и Цветана Минева, които се включиха в трите обявени категории – мляно месо, свинско/телешко месо и птиче месо. Шеф-готвачите бяха отличени от Община Трявна с настолни барбекюта за домашно ползване.

Разбира се, празникът няма да е празник, ако на него няма организирана забава и за най-малките гости на събитието – децата. През целия ден трите детски площадки бяха изпълнени с детски глъч, щури игри и много настроение, а малчуганите не спираха да се забавляват. Нарисувани като любимите си герои, среща с любимият си такъв от детския анимационен филм „Пес Патрул“, танци, музика и смях бяха само част от програмата на присъстващите аниматори. Официалното откриване на парк „Божковска поляна“ с провеждането на първия в Трявна турнир по Arm Wrestling Tryavna Open е част от съвместната празнична програма на Община Трявна и Община Дряново „От Великден до Гергьовден в Дряново и Трявна“.