С ПРАЗНИЧЕН ВОДОСВЕТ И РИТУАЛ ПО ПОТАПЯНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИМ ЙОРДАНОВДЕН НА 6 ЯНУАРИ В ТРЯВНА

януари 3, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

На 6 януари тази година ще отбележим един от най-големите християнски празници в православния ни календар – Йордановден. Това е денят, в който Иисус Христос получава своето Кръщение, а християнското триединство на Дух, Отец и Син се явява под формата на гълъб при река Йордан. Ето защо празникът е известен още като Богоявление.

По традиция, в цялата страна, на този ден се отслужват празнични Свети литургии, освещават се бойните знамена, след което се провежда ритуалът по потапяне на Светия кръст. Традицията ще бъде спазена и в Трявна, където и тази година кръстът ще бъде хвърлен в студените води на р. Тревненска. Церемонията е с начален час 11:00 ч., мястото – железният мост в парка зад Нарочно читалище „Пенчо Славейков 1871“ в града.

Първият, който извади Светия кръст от всички скочили в реката смелчаци, ще бъде здрав и щастлив през цялата година. Късметлията ще бъде поздравен и дарен с парична награда от кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева. Миналата година това бе 26-годишния Анатоли Илиев от Трявна, който за трети път пръв хвана кръста в реката.

По традиция, на 6-ти януари от 08:00 ч., ще бъдат отслужени сутрешни богослужения във всички храмове в Трявна, след което и празничен водосвет за здраве преди ритуала по потапяне на Светия кръст.

Вярва се, че в нощта преди Йордановден небето се отваря и желанията се сбъдват. Според поверията, ако кръстът на 6 януари замръзне, годината ще донесе много здраве и голям берекет. Ако пък времето е студено и сухо, се приема като знак за плодородна и добра година. На този ден празнуват всички, носещи имената Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.