С ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ НА МАЙСТОРИТЕ НА ХУДОЖЕСТВЕНИТЕ ЗАНАЯТИ БЯХА ЗАКРИТИ „ДНИТЕ НА ДЪРВОРЕЗБАТА“ В ГРАД ТРЯВНА

май 6, 2019
Автор: Илияна Георгиева

Гайди огласиха улиците на Трявна навръх Гергьовден. Гайдарите от Националното училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ в Котел предвождаха празничното шествие на майсторите на художествени занаяти, с което тревненци за трета поредна година отдават своята почит към закрилника на резбарите Св. Георги и старите тревненски майстори-занаятчии. Шествието е част от програмата на „Дните на дърворезбата“, които се проведоха в Трявна от 4-ти до 6-ти май. То завърши с поднасяне на венци и цветя в Даскаловата къща, където преди 211 години се е осъществил първият занаятчийски облог в страната между майстора Димитър Ошанеца и младия калфа Иван Бочуковеца.

В двора на Даскаловата къща приветствия към гостите отправиха заместник-министърът на културата Румен Димитров, заместник-министърън на туризма Любен Кънчев, кмета на Община Трявна Дончо Захариев и директора на НГПИ“Тревненска школа“ Орфей Миндов.

Закриването на „Дните на дърворезбата“ се състоя в Даскаловата къща с награждаване на победителя в съвременния облог .   Уста-майстор  Дарин Божков връчи пояса на победителя в майсторския облог – Георги Великов.   Директорът на  НГПИ “Тревненска школа“ Орфей Миндов връчи парична награда на  Дилян и Петър възпитаници на НГПИ “Тревненска школа“ ,  които направиха иконостаса на новия храм в гр.Трявна.