С предствяне на биографичната книга за Стоянка Мутафова започнаха 14-тите „Славейкови празници“ в Трявна

юни 8, 2018
Автор: Илияна Георгиева

image

 

 

Великата българска актриса беше сред официалните гости на откриването на „Славейкови празници 2018“. Стоянка Мутафова беше в Трявна заедно с дъщеря си Мария Грубешлиева – Муки и  Евгени Боянов. Заедно те представиха в салона на НЧ „Пенчо Славейков 1871“ невероятната биографична книга „Стоянка Мутафова: Добър вечер, столетие мое!“.

В началото на събитието кметът на община Трявна Дончо Захариев приветства Стоянка Мутафова с добре дошла на тревненска сцена и сподели с присъстващите, че по-рано в своя кабинет, в присъствието на президента Румен Радев и търновския митрополит Григорий, връчи на актрисата почетен плакет.

Кметът Захариев благодари на Стоянка Мутафова, че става част от Славейковите празници и я покани да дойде отново в Трявна, за да представи своята постановка.

Представянето на самата книга започна с изчитане на първите страници на сборника и продължи с финалните думи на Стоянка Мутафова към читателите, завършващи с думите „Добър вечер, век мой!“

Мемоарите ѝ са своеобразна галерия на нейното столетие

Присъстващите получиха възможността да зададат своите въпроси свързани с живота и кариерата на живото съкровище на българската сцена. Стоянка Мутафова сподели спомените си от началото на своята кариера, как заедно с Георги Калоянчев се е прехвърлила в Сатиричния театър, което именно е дало тласък на нейната работа. Актрисата разказа искрено и с чувство за хумор за себе си и за хората, с които е живяла и работила, сподели спомени за Калоянчев, за Парцалев и за много други звезди на театралния небосклон, до които се е докоснала. Тя сподели с тревненци, че има нашенски корени и разказа спомените си от летата в Трявна, както и за по-продължителния си престой при евакуацията по време на войната.

Стоянка Мутафова призова тревненци да запазят най-отличителната си черта, а именно достойнството. Достойнството във всичко, което правим, каквото не е виждала никъде в България и е по-типично за северните народи.

Великата актриса пожела на тревненци да се съхранят и да продължат да търсят богатството на културата.