С РИТУАЛ ПО ХВЪРЛЯНЕ НА СВЕТИЯ КРЪСТ В ТРЕВНЕНСКА РЕКА ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН ПРАЗНИКЪТ БОГОЯВЛЕНИЕ В ТРЯВНА

януари 3, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Честването на Йордановден (Богоявление) в Трявна ще започне в 8:30 ч. с празнична света Литургия в храм „Св. Архангел Михаил“.

Хвърлянето на Светия кръст по традиция ще бъде извършено от железния мост в района на Народно читалище „Пенчо Славейков – 1871“. Ритуалът е с начален час 10:30. Този, който извади кръста от водите на Тревненска река ще получи и парична награда от кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

 

Православната църква чества Йордановден на 6 януари. Вярва се, че на този ден Йоан Кръстител покръства Исус Христос във водите на река Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук идва и названието на празника.

В народните представи на българите този празник е свързан с вярването, че в нощта срещу Богоявление небето се отваря и всеки, който го види, ще получи от Бог това, което си пожелае. Вярва се още, че тогава спира водата, пречиства се, след което придобива най-голямата си сила. Затова в някои райони денят е известен още като Водици и Водокръщи. Млади мъже влизат във водата, за да извадят Светия кръст, защото се вярва, че който го извади бива здрав и честит през цялата година.

С пречистването на Богоявление се слага край на така наречените от народа ни „мръсни дни“.