С ВЪЗПОМЕНАТЕЛНО ФАКЕЛНО ШЕСТВИЕ ТРЯВНА ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

февруари 19, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

ЗА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА БЯХА ОСИГУРЕНИ 150 ФАКЛИ, КОИТО ОЗАРИХА УЛИЦИТЕ НА ГРАДА 

Трявна се поклони пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски! Кръглата годишнина от неговата трагична гибел беше отбелязана на 18 февруари във възрожденския град с възпоменателно факелно шествие, което премина по улиците на Трявна в знак на преклонение и почит към великото дело на Апостола. Шествието в памет на Левски се организира за първи път от Община Трявна тази година и успя да събере десетки признателни граждани, много деца, родители и гости на града. За събитието бяха осигурени 150 бр. факли, които бяха раздадени на желаещите да се включат в него.

Възпоменателната програма, по случай 150 години от гибелта на Апостола на свободата, започна точно в 17:30 ч. пред музей „Даскалова къща“ в Трявна. Начало на честванията постави Ботевото стихотворение „Обесването на Васил Левски“ в изпълнение на ученици от Основно училище „Васил Левски“ – гр. Плачковци. Официални гости на събитието бяха кмета на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, председателя на Общински съвет инж. Стефан Петров и зам.-кмета на Община Трявна г-н Марин Маринов. Кръглата годишнина бе уважена още от общински съветници, представители на културни, социални и образователни институции в Трявна.

Начело на възпоменателното факелно шествие гордо стоеше портретът на Васил Левски, носен с чест и достойнство от представителите на Регионален клуб „Капитан дядо Никола“ към Национално дружество „Традиция“ и най-малките четници от Основно училище „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна.

Зад тях десетките пламъци красиво проблясваха по старинната улица на града, Кивгирения мост, пешеходната зона покрай паметника на Петко Славейков, ул. „Ангел Кънчев“ и ул. „Иванка Горова“ до Поп-Ангеловата къща и барелефа на Апостола.

В своето слово кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева подчерта, че днес чест, отговорност и задължение на всички нас е да предадем заветите на Левски на идните поколения и да ги научим, че дела трябват, а не думи.

„За такива хора трябва да се говори, трябва да се помнят техните завети и мечти за силна и свободна България, защото волята и вярата са по-силни от всичко и именно с тях Дяконът поведе всички, целият народ към свободата. Научи ни, че не само времето нас обръща, но и ние обръщаме него. Научи ни дори и робът може да бъде свободен, както и свободният може да погуби свободата си, защото това е въпрос на избор и въпрос на свобода. В тази борба Левски погуби себе си, но спечели за цял един народ, спечели за България, затова днес най-добрата почит не са цветята и венците, които ще поднесем, а съзнанието, че не думи трябват, а дела, че съдбата ни не е в ръцете на неколцина, а е в нашите усилия. Нека преклоним глави пред паметта на Левски, нека бъдем горди негови последователи, нека се гордеем, че сме българи! Поклон и да живее България!“ завърши кметът на Община Трявна.

В памет на Васил Левски, с много родолюбие и патриотизъм в сърцата, бяха представени поетично-музикални изпълнения от възпитаници на ОУ „Проф. Пенчо Н. Райков“ – гр. Трявна, СУ „Петко Р. Славейков“ – гр. Трявна, ОУ „Васил Левски“ – гр. Плачковци и ДГ „Светлина“ – гр. Трявна.

Пред барелефа на Апостола бяха поднесени венци и цветя от официалните лица и признателни граждани, а неговото дело бе почетено с едноминутно мълчание и падане на колене от присъстващите.

Край на честванията в Трявна, по случай 150-годишнината от обесването на Васил Левски, постави почетен салют от членовете на РК „Капитан дядо Никола“ към НД „Традиция“.

Фотограф: Димитър Сотиров