САМОДИВСКО ЖЕНСКО ХОРО СЕ ИЗВИ В РЕКА ТРЕВНЕНСКА НА ДНЕШНИЯ ЕНЬОВДЕН

юни 24, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес Трявна отпразнува един от най-обичаните и цветни летни празници в българския календар – Еньовден! Празникът на билките, известен още като Ден на слънцето, се проведе на старинния площад „Капитан Дядо Никола“ и събра десетки жители и гости на града.

И тъй като нощта срещу Еньовден е най-силна през годината, а билките са най-лековити, според народните поверия лечебните треви се берат от полунощ до първи петли. За да спазят традицията, още преди изгрев слънце, служители на общинска администрация заедно с екипа и потребителите към Социалните услуги в общността тръгнаха към поляните из околностите на тревненския балкан.

Вярва се, че всички болести са седемдесет и седем и половина и затова на Еньовден се берат седемдесет и седем и половина билки – за всяка болка по една, като половинката е за незнайната такава.

Еньовче, жълт кантарион, лайка и др. бяха само част сред набраните билки, с които бе направен вкусен ароматен чай за всички гости на празника със съдействието на Дом за стари хора – Трявна. Топлата напитка бе раздавана на площад „Капитан Дядо Никола“ с еньовска погача за здраве и благоденствие на всички хора.

Пременени в народни носии със сплетени венчета от лековити билки служители на община Трявна, ученици от СУ „Петко Р. Славейков“ и служители на Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство свиваха пъстри еньови китки и красиви еньови венчета, с които окичваха малки и големи.

Спазването на българските народни традиции зарадва присъстващите, а особен интерес празникът предизвика у гости от Белгия, които подчертаха, че България наистина има с какво да се гордее и Трявна е едно прекрасно място за пресъздаването им!

Магията на Еньовден да дарява само здраве и щастие на всички пожела кмета на община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която поздрави присъстващите по случай днешния летен празник.

„Днес българската православна църква празнува рождението на Св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен! Вярванията са, че в полунощ срещу Еньовден небето се отваря и се случват чудеса, затова аз Ви пожелавам с цялото си сърце да вярваме в чудесата да бъдем добри и искрени хора, да бъдем здрави и щастливи. Днес още е и празникът на фармацевтите, затова пожелавам и на тях да са здрави, отдадени на професията си и благословени. Честит празник и на всички именици, носещи така хубавите имена, които се почитат на днешния ден. Бъдете здрави, вярвайте в чудеса и късметът винаги ще бъде с нас! Благодаря Ви!“ сподели кметът на община Трявна.

Открай време магията на Еньовден е обвързана и с женската красота в лицето на българската жена. Като част от отбелязването на празника на площад „Капитан Дядо Никола“, тази година, е откритата изложба на фотографът Радослав Първанов – „Аз съм българка –  на българска земя и под открито небе“, която ще остане в града до 15 юли.

Във фотоекспозицията могат да бъдат разгледани 60 снимки на девойки, снимани в богати народни носии из различни краища на страната, които изобразяват иконичния образ на красивата българска жена. На преден план в изложбата са изведени не кои да са, а образите на тревненките Ралица и Християна Иванови, Вяра Перпериева и Теодора Нинова, които също са част от Националния проект „Аз съм българка“ на габровския автор.

„Изложбата ще остане тук до средата на месец юли и ще може да радва очите на Вас местните и туристите, които ще посетят прекрасния град. Вярвам, че тя се вписва отлично с площада, защото това историческо място и това прекрасно начало на старата част на града дава един дух, който е уникален за България и вярвам, че си подхождат по един изключителен начин. Ще разгледате фотосите, ще видите 60 такива, от цяла България – това е първата и втората част на проекта. Ще видите и сюжет, свързан с магическия Еньовден – празникът, който отбелязваме днес. Пожелавам Ви приятен празник, приятно разглеждане на изложбата. Надявам се да бъде необходимото късче красота, което да се срещате в ежедневието си и приятен празник!“ пожела г-н Радослав Първанов по време на отбелязването на празника на билките днес в Трявна.

За още по-празничното настроение на жители и гости допринесоха фолклорните изпълнения на децата от вокална група към СУ „Петко Р. Славейков“ с ръководител г-жа Ивета Михайлова и момичетата от класа по народно пеене и инструменти към НЧ „Пенчо Славейков 1871“ с ръководител г-жа Николина Кирилова.

Под звънкия съпровод на гъдулка, тъпан, гайда и акордеон малки и големи спазиха традицията на Еньовден и преминаха през  големия венец със сплетени в него лековити билки, за да бъдат здрави през цялата година. Кулминация на празника бе повеждането на самодивско женско хоро от кмета на Община Трявна, което се изви на площада и завърши в студените води на река Тревненска пред погледа и аплодисментите на десетки жители и гости от „Кивгирения мост“.