ШАХМАТНИЯТ ТУРНИР „СЛЪНЦАТА НА ТРЯВНА“ СЪБРА РЕКОРДЕН БРОЙ ДЕЦА ОТ ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

май 17, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Едно от най-дългоочакваните и масови събития, което се провежда ежегодно в Трявна и е част от общинския спортен календар, е Международния детски шахматен турнир „Слънцата на Трявна“. Тази година любимата на малки и големи настолна логическа игра събра рекорден брой деца от цялата страна – общо 77 талантливи малки шахматисти от 20 клуба, които премериха сили на черно-белите полета през изминалия уикенд. Единадесетото издание на турнира бе официално открито на 14 май от г-н Кольо Дабков – старши експерт „Култура, образование, спорт и здравеопазване“ при Община Трявна, който приветства участниците и техните родители в хотел „Сезони“ в града.

И тази година, турнирът се проведе в 6 кръга по Швейцарската система с контрола на игра 1 час + 30 секунди добавка на ход. Всички деца играха заедно, а в последствие бяха групирани в отделни класирания: до 8 г., до 10 г., до 12 г. и до 14 г. – момичета и момчета. Състезанието премина под ръководството на Николай Йорданов и Светла Йорданова – международни съдии на ФИДЕ.

„След двудневните битки върху черно-белите полета, сред рекордните 77 участници от 20 клуба в страната, победител с 5,5 точки в генералното класиране стана Валери Белчев от ШК „Асеневци“, Велико Търново. Втори и трети с по 5 точки се наредиха Йоан Велчев от ШК „Орловец-1997“, Габрово и Алекс Енев от ШК „Етър“, В. Търново, което подчерта тазгодишната доминация на местните шахматни клубове.“ коментира г-н Ивайло Белев – секретар на ШК „Трявна-2001“.

Възрожденска Трявна се представляваше от Мартин Дамянов, който има богат състезателен опит като шахматист на ШК „Трявна-2001“ и Калоян Цвятков, който дебютира в XI издание на Международния детски турнир. След проведените срещи с опонентите си, Мартин записа три точки в своя актив, а Калоян една.

За своите постигнати резултати „Слънцата на Трявна“ получиха купи, медали и грамоти. По традиция в края на състезанието всички се почерпиха с шахматна торта – сладко изкушение, превърнало се в емблематично за международния турнир. Участниците и техните родители споделиха, че традиционно са останали доволни от своя двудневен престой в Трявна и заявиха отсега желанието си догодина пак да дойдат в китния възрожденския град.

Снимки: Явор Желязков