СЛЪНЧЕВАТА ДАСКАЛОВА КЪЩА В „ДОБРИЯТ И КРАСИВ ПРИМЕР В ОБЩИНА ТРЯВНА“

октомври 14, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес на показ в рубриката „Добрият и красив пример в Община Трявна“ е една от най-красивите ранно възрожденски къщи у нас, които са запазени и до днес – Даскаловата къща. През своя поглед ни я представя шуменката Геновева Парашкеванова, която споделя, че е силно впечатлена от историята за облога между стария майстор и неговия калфа, резултат от който са резбованите тавани с озаряващите лъчи на майското и юлското слънце в двете възрожденски стаи.

Публикуваме представянето на Геновева без редакторска намеса и искрено й благодарим за милите и топли думи, които споделя за нашия град, оставил трайна следа в сърцето й.

„Привет!

Трявна – завладяваща и необятна! Любима моя Трявна…

Казвам се Геновева Парашкеванова, на 26г. и съм от гр. Шумен. Любител –фотограф… мечтател по природа и истински добро човече по душа. 

Обичам да снимам всичко красиво около мен –  било то природа, хора, обекти, забележителности… 

Вече няколко пъти посещавам Трявна.  И всеки път ме изпълва с обич. Този път акцента ми е насочен към Даскаловата къща – място със запазен възрожденски дух и съхранени традиции и до днес, а същевременно изглежда и толкова оригинално. Силно ме впечатли Юлското слънце на Иван Бочуковеца /стаята с голямото слънце, както казвам аз/, също и скулптурните фигури на български царе, барелефите на български революционери.

Препоръчвам на всеки да посети гр.Трявна!

България над всичко! 

Поздрави! 
Геновева Парашкеванова