След 32-годишно прекъсване Трявна отличи най-добрите си спортисти за отминалата година

декември 29, 2017
Автор: Илияна Георгиева

image

На официална церемония, която се състоя на 28 декември в многофункционална зала „Дръзновение” бяха връчени наградите „Спортист на годината 2017”. Събитието се радваше на огромен интерес и дори зала „Дръзновение” се оказа тясна за всички желаещи да присъстват на награждаването.

Инициативата за подновяването на традицията за награждаване на отличилите се тревненски спортисти за  годината е на Община Трявна в лицето на кмета Дончо Захариев и заместник-кмета Николина Николова. Сред гостите на церемонията, освен тревненските спортисти, техните треньори и близки, бяха председателят на общински съвет Трявна Силвия Кръстева, Георги Глушков – председател на федерацията по баскетбол и почетен гражданин на община Трявна, Полина Слави Янкова – бивш национален състезател по баскетбол, родена в Трявна и  Илия Българов – тенисист, участвал като юноша в тенис турнира Уимбълдън, трикратен участник в Европейското първенство за ветерани индивидуално и по двойки и трикратен победител.

Традицията на наградите „Спортист на годината” в Трявна беше прекъсната за 32 години. За последен път подобни награди са връчени в далечната 1985 година. „Щастливи сме, че част от лауреатите от тогава бяха гости на церемонията през 2017-та година. Сред тях бяха Пенчо Пенчев – баскетболист, Николай Маринов – баскетболист, Васил Станев – футболист, Теменужка Згрипарова (тогава Милчева) – баскетболистка.“, коментира заместник-кметът Николина Николова.

За празничното настроение допринесоха зареждащите изпълнения на народни танци, представени от ТФ „Зорница” при НЧ „Съединение-1993”, с. Кисийците, песните на децата от класа по народно пеене при ШИ „Янко Мустаков” при НЧ „П. Славейков-1871” – Трявна с ръководител Николинка Кирилова и изпълнителите от ВГ „Бърборани” с ръководител М. Рачева.

 

 

След прекрасните изпълнения дойде време и за кулминацията на вечерта –  връчването на наградите „Спортист на годината” на Община Трявна за 2017 година. Отличени бяха 15 състезатели, практикуващи различни спортове, подредени според важността на постигнатите резултати. Те получиха почетна грамота от Община Трявна, парична награда – 50 лева, книжно издание, календар и лакомство.

Първо честта да награди петима номинирани, но не успели да влязат в класацията на 10-те най-добри тревненски спортисти, получи Силвия Кръстева. Тя връчи наградите на:

Цветомира Мечкарова от БК „Зограф”;

Борислав Станишев от ОФК „Балкан”, Подготвителна група Футбол 5

Боряна Георгиева, състезател на СК „Даймийо”, която се класира втора на държавно лично първенство;

Димо Бонев от ОФК „Трявна”, отбор деца;

Митко Георгиев, ТК „Българов – Трявна”, класирал се на 5-то място в отборно държавно първенство.

Заместник-кметът Николина Николова награди състезателите от 10-то до 8-мо място:

10.Калин Димитров от ОФК „Трявна”, отбор юноши младша възраст;

9.Веника Бонева – СКЛА „Хаммер –ХВ-Трявна“ – 8 години – 6-то място на международен турнир „Луковитски моми“ гр. Луковит;

8.Мариела Светославова, състезател на БК „Зограф”;

Почетния гражданин на Трявна Георги Глушков връчи наградите на спортистите заели от 7-мо до 4-то място:

7.Георги Николов, който като състезател на СК „Даймийо” постигна 1-во място на държавно лично първенство;

6.Самуил Цанев – ОФК „Трявна“ – Подготвителна група Футбол 9;

5.Камелия Кирилова – БК „Зограф“;

4.Толия Цанева – СКЛА „Хаммер –ХВ-Трявна“ – 8 Години – 5-то място на Международен турнир „Луковитски Моми“ гр. Луковит;

Кметът на Трявна Дончо Захариев имаше честта да награди призовата тройка. С топли думи той връчи първо наградата на класиранията на трето място в класацията за тази година Даниел Щайнер, състезател на ТК „Българов – Трявна”, който през 2017. година завоюва 9-то и 12-то  място в индивидуално държавно първенство, както и 5-то място в отборно държавно първенство.

На второ място в класацията за 2017 година бе подреден младият състезател на СК „Хикари” Цветан Калимеров. Само на 11 години той спечели първо място на Държавно Първенство, Първо място на Национален Турнир, Второ място на Национален Турнир, Купа за най-техничен състезател на Национален Турнир.

Призът „Спортист на годината” за 2017 заслужено бе отреден на Пламена Якимова, също състезател на СК „Хикари”. Тя спечели четвъртото място на Световно първенство и второ място на Европейско първенство, както и първо място на Държавно първенство.

Председателят на Българската федерация по баскетбол Георги Глушков благодари на кмета Дончо Захариев за възобновената след толкова много години  инициатива и от своя страна му подари двутомното издание „История на баскетбола в България”.

За всички отличени спортисти бяха осигурени допълнителни награди от Българската федерация по баскетбол, допълнителни подаръци за всички спортисти от Николай Маринов. Отличените баскетболисти получиха награди и от Пенчо Пенчев, а отличените футболисти – от Васил Станев.

Церемонията завърши със сладък финал – торта за всички деца, осигурена от единствения спонсор на „Спортист на годината” Трявна 2017 – ЕТ „Елдико – Нели Митева”.