СЛЕД ПОРОИТЕ: КМЕТЪТ НА ОБЩИНА ТРЯВНА СВИКВА ОБЩИНСКИ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ ЗА ОЦЕНКА НА ЩЕТИТЕ

юни 13, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

След обилните и силни порои, които се изляха в късния следобед вчера на територията на Община Трявна, обстановката към момента е овладяна и няма да бъде обявявано бедствено положение. Това заяви кметът на Община Трявна г-жа Силвия Кръстева, която днес свиква Общински оперативен щаб в 10:00 ч. в сградата на общинска администрация за цялостно анализиране на ситуацията, назначаване на комисия за оглед и оценяване на нанесените щети и възможни начини за помощ на пострадалите граждани.

„Ситуацията към момента, считам, че е овладяна доколкото е възможно, наистина положението беше изключително тежко вчера към 17:00 ч. предвид обилните дъждове, които се изляха при нас. Има изключително много частни имоти наводнени, има нанесени щети за стотици хиляди левове, инфраструктурата също е поразена в голямата си част, включително и на ремонти, които са извършени скоро и на такива, които към настоящия момент се осъществяват, но положението с частните имоти е най-притеснително. Разбира се и в селските райони има отделни свлачищни ситуации!“ подчерта кмета на Община Трявна.

Припомняме, че обилните валежи в Трявна доведоха до повишаване нивото на р. Тревненска, преливането й извън коритото в някои части и наводнение на десетки частни имоти, приземни етажи, мазета, автомобили и пътни участъци. Лошото време наводни района на ЖП гарата в града, доведе до разрушаване на конструкцията на сцената на площад „Капитан Дядо Никола“ и до пропадане на голямата върба до Кивгирения мост в старата част. Работата по отстраняване на щетите и почистване на наносите от пътните платна и отводнителните шахти продължава.

„Предприели сме всички необходимите мерки заедно с екипи на гражданска защита, доброволното формирование към Община Трявна, „Пожарна безопасност и защита на населението“, които изпратиха допълнително екипи от гр. Габрово и правим всичко възможно да овладеем ситуацията и да помогнем на хората. Най-важното, естествено е, че няма бедстващи хора!“ заяви г-жа Силвия Кръстева.

Към момента няма затворени пътни участъци, движението през ЖП прелеза в града също е отворено за преминаване, отстранени са и всички аварии в електрозахранването на територията на населените места в Община Трявна.

„Сигналите са подавани и в Община Трявна, и на тел. 112, и лично на мен, на зам.-кмета, както и на служители на общинска администрация, изключително много, но се отзовахме и бяхме на място, за да можем да установим какво е положението и да предприемем необходимите мерки! Ще потърсим еднократната социална помощ, ще потърсим помощ и от правителството. В 10:00 ч. предстои Общински оперативен щаб, на който ще начертаем стъпките и ще започнем оценяване на щетите!“ допълни още кмета на Община Трявна.