СЛЕД СИГНАЛ НА ОБЩИНА ТРЯВНА: ДАБДП С ПРЕПОРЪКА КЪМ АПИ ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ПЪТЯ ТРЯВНА-ГАБРОВО

януари 12, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ с препоръка към Агенция „Пътна инфраструктура“ относно състоянието на републикански път III-552, свързващ Трявна и Габрово. Писменият отговор е вследствие на поредния изпратен сигнал от страна на Община Трявна до съответните институции, в който отново се поставя въпроса за липсващата пътна маркировка по този маршрут и безопасността на всички пътуващи по него между двете населени места.

Припомняме, че в края на октомври миналата година, кметът на Община Трявна изпрати официално писмо до тогавашния служебен министър на Регионалното развитие и благоустройството, до председателя на Агенция „Пътна инфраструктура“, до председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, до областния управител на област Габрово и до директора на Областно пътно управление-Габрово.

Подробно бе описана нуждата от предприемане на спешни мерки и полагане на нова пътна маркировка, тъй като тя е основен ориентир на водачите, особено през есенно-зимния сезон, когато в района има гъсти мъгли, видимостта е ограничена и това създава сериозна предпоставка за настъпване на пътно-транспортни произшествия. В отговор на изпратеното писмо, тогава, от АПИ информираха, че „полагането на хоризонтална пътна маркировка на пътя ще бъде възложено след осигурен финансов ресурс и при подходящи метеорологични условия“.

Предвид поставения належащ проблем, от Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, позовавайки се на чл. 164в, ал. 1, т. 11 от Закона за движението по пътищата,  препоръчват АПИ да извърши проверка на място относно състоянието на пътната маркировка и да предприеме необходимите мерки за привеждането й в съответствие с нормативните изисквания за осигуряване на безопасно движение по републиканския път Трявна – Жълтеш – Габрово.

„Пътната маркировка е един от най-важните елементи, който спомага за разбирането на обстановката на пътя от страна на водачите. Липсата й води до дезориентация, като условията за пътуване се влошават значително при дъжд, мъгла и през тъмната част на денонощието!“ подчертават от ДАБДП и посочват, че в съответствие с чл. 118 и чл. 123 от Административнопроцесуалния кодекс АПИ трябва да информира държавната агенция и кмета на Община Трявна за предприетите от тяхна страна действия и мерки относно състоянието на основния път, свързващ Трявна и Габрово.