СЛЕД СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ: ЕДИНИЯТ ТРЕВНЕНСКИ ЩЪРКЕЛ ПОЧИНА

юни 1, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

За наше огромно съжаление, днес едната птица от двойката обичани щъркели на Трявна почина и не можа да бъде спасена. Все още не е ясно дали това е мъжкия или женския индивид. Лошата новина дойде в следобедните часове, след подаден сигнал в Община Трявна от граждани, които забелязали пролетната птица да лежи в безпомощно състояние край ул. „Крайбрежна“ в града.

По време на пристигане на изпратените служители щъркелът все още е бил жив с видими наранявания и фрактури по крилата и тялото. Веднага е организирана спасителна акция с транспортиране на животното към Спасителен център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора. За съжаление, обаче, пролетната птица е починала по път към ветеринарната клиника. Предстои извършване на аутопсия за установяване на точните причини за настъпване на смъртта.

Двойката щъркели бяха едни от символите на Трявна, които се очакваха с нетърпение всяка пролет от малки и големи на гнездото им върху комина на Музея за азиатско и африканско изкуство. В момента втората пролетна птица остава сама с четири малки щъркелчета.

Очаквайте подробности.