СЛЕД ВАШЕ ЗАПИТВАНЕ: БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ЗА COVID-19 САМО ОТ КОВИД ЗОНИТЕ

октомври 25, 2021
Автор: Юлияна Цанева

image

В момента рецепти за безплатни лекарства на заболели от коронавирусна инфекция в МБАЛ „Д-р  Теодоси Витанов“ в Трявна се издават само от медицинския персонал в разкритата Ковид зона. Пациентите, които се настаняват там са с леки до средно тежки симптоми. Това обясни началникът на лечебното заведение – д-р Татяна Станчева.

„Проблемът, който срещаме и получаваме като обратна реакция от пациентите ни е, че при издаването на рецептата за получаване на безплатни лекарства, не всички медикаменти, които сме изписали ги има в дадена аптека. Ако едното лекарство го има в една аптека, другото го няма и обратно. А трябва всички лекарства, изписани по рецептата за лечение на Covid-19, да бъдат получени от един фармацевтичен обект.“ подчертава д-р Станчева.

Според последната официална информация от Министерството на здравеопазването в списъка с безплатни лекарства са включени следните: Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin, Enoxaparin, Nadroparin, Bromhexine, Budesonide, Inhalation powder, Dexamethasone, Clopidogrel. Лекарствата, които ще бъдат отпускани на пациентите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирус, преминали през COVID зоните, са разпределени в три групи – антибиотици, кортикостероиди и медикаменти, повлияващи кръвосъсирването.

„Има един списък, позитивен, към Националната здравноосигурителна каса. В този позитивен списък след като се провери чрез кода на Covid-19 излиза кои лекарства могат да се изписват по здравна каса на пациенти, преминали Ковид зоните.“ заяви зам. директорът на РЗИ-Габрово – д-р Ирина Моровякова.

И от МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“ – Трявна, и от РЗИ-Габрово споделиха, че значение за получаването на безплатни лекарства след положителен бърз антигенен тест или PCR не трябва да има, тъй като бързият антигенен тест, с решение на Здравното министерство, е приравнен към PCR теста от 01.12.2020 год. В момента в Болничния медицински център в тревненската болница се правят само бързи антигенни тестове, пробовземането, за които е 10 лв. Ако тестът е отрицателен, но има съмнение за наличие на Covid-19, медицинските лица могат да насочат гражданите за изследване чрез PCR тест в лаборатории или медицинските центрове в Габрово.

На този етап заболеваемостта от Covid-19 в Община Трявна се увеличава и в момента настанени за лечение в болничното заведение са 22-ма пациенти от разкрити 26 Covid легла, допълват още от МБАЛ „Д-р Теодоси Витанов“.