СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 137 ГОДИНИ ОТ СЪЕДИНЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ

септември 6, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,
Скъпи тревненци и гости на града,

 

Днес отново е 6-ти септември! Денят, в който преди 137 години официално се обявява така важното Съединение между Княжество България и Източна Румелия! Паметна дата в българската история, превърнала се и в първата крачка към обявяването на Независимостта на България! Акт, който неминуемо води до изграждането на национално самочувствие и самосъзнание на един свободен, обединен и независим народ! Честито да е Съединението на България!

6-ти септември е не просто дата от годишния календар! 6-ти септември е исторически ден за националната ни история, който и до днес предизвиква онова родолюбиво чувство у всеки един от нас. На горди, уверени и смели българи –  синове и дъщери на милата ни Родина България! Дължим го на онези безстрашни наши предци, които рискуваха всичко най-видно и свято в името на Отечеството и въпреки одобрението или несъгласието на Великите сили тогава осъществяват акта на Съединението между Княжество България и Източна Румелия!

И днес, повече от всякога, трябва да си припомним истинското значение на думите „Съединението прави силата!“. Да намерим онзи смисъл, който неведнъж е доказвал, че именно то обединява народа ни! Да не позволяваме разединението да сломява отличителния ни борбен дух и силата, която винаги ни води напред! Защото онези, които няма да забравим заслужават това! Ние сме хората, от които зависи бъдещето на България и бъдещето на нашите деца – да живеят и израстват в сигурна, здрава и просперираща европейска страна! Такава, каквато трябва да бъде!

Изключително съм радостна, че отново заедно можем да отбележим тази паметна дата и заедно можем да отдадем нужната признателност на всички онези наши сънародници, без които настоящето ни нямаше да е същото! Нека преклоним глави пред безстрашието на капитан Райчо Николов – нашият земляк от близкото село Райковци, нелепо загинал в Пловдив при обявяване на Съединението, който едва 14-годишен преплува Дунава, за да предупреди руските войски за готвеното от турците настъпление!

Нека преклоним глави и към многобройните заслуги на дядо Петко Славейков, който с указ на Княз Александър I е назначен за член на Комисарството в Южна България и заедно с д-р Георги Странски и Йоаким Груев има за задача да ръководи бившата автономна област Източна Румелия до окончателното административно и юридическо сливане с Княжество България.

От цялото си сърце Ви пожелавам да бъдете здрави, свободни и независими! Честит празник!

Да живее България!

 

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна