СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ГИБЕЛТА НА АПОСТОЛА НА СВОБОДАТА

февруари 18, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,

Днес България отбелязва 150 години от трагичната гибел на един от най-ярките и запомнящи се образи в своята история – Васил Иванов Кунчев! 150 години неговото име е коректив за отдаденост, чест и достойнство, носещи му само и единствено вечна слава! Той е човекът, който без страх жертва най-ценното си в името на Отечеството и свободата на Родината ни! Неговият земен път приключва едва на 36 години, но вместо смърт среща безсмъртие, вместо забрава – вечна памет! Защото „Дела трябват, а не думи!“.

И именно, днес, когато отново си спомняме за великия карловец, когато честваме внушителните 150 години от неговата вечна слава, трябва ясно и твърдо да заявим пред себе си, че делата, а не думите, са правилния коректив, за да вървим заедно като общност и нация! В името на Левски и хилядите негови знайни и незнайни съратници, извоювали свободата на България – целта, в чиято основа е смисълът на обединението!

„А вам оставяме белия лист, за да напишете на него „Напред“ или „Назад“.

Уважаеми жители на Община Трявна,

Убедена съм, че Левски е и ще остане в сърцата на всички нас – българите, които милеем и тачим своята Родина! Нека се поучим от неговото преломно и величаво дело, довело до създаването на огромен брой тайни революционни комитети из цяла България, започнало с обикаляне – стъпка по стъпка, махала по махала, град по град преди повече от 150 години. Включително и тук, в Трявна. Градът, който по неофициални данни, го завръща със своето дело, цели осем пъти.

Нека и днес, век и половина по-късно, не забравяме, че дългът и отговорността за Родината остават пред всички нас! Че белият лист стои достойно завещан и от нашите дела зависи какво ще напишем на него – „Напред“ или „Назад“.

Нека помним, предаваме и съхраняваме тези ни завети! За Левски и за България!

Благодарим ти, Апостоле!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна