СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ 2 ЮНИ – ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

юни 2, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Втори юни е Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България! Днес, всички ние, с чувство на признателност свеждаме глави пред техния велик подвиг, който ще остане завинаги в славната ни история. Тази, писаната, с много кръв, жертви и саможертви в името на Отечеството!

Не случайно отдаваме почит на днешния втори юни, защото именно на този ден, преди 146 години, славно и без страх загина великия поет-революционер Христо Ботев и доказа дълбокия смисъл на написаните от него думи „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира..“. Ботев остана жив завинаги в нашата история, памет и родолюбие, което всеки път изпитваме, щом се наречем българи. Лобното му място – връх Околчица още пази спомена за неговата бележита гибел и още пази спомена за последния му революционен път, който не спира да разпалва пламъка в сърцата на поколения сънародници и да предизвиква чувство на висш патриотизъм у тях.

Днес, гордостта ни, че сме независим и свободен народ, дължим на славните подвизи точно на хора като Ботев и неговата храбра чета, на хора като младия тревненски революционер Ангел Кънчев, на хора като Левски, Раковски, Каравелов и на още хиляди знайни и незнайни бойци за свобода. Те са духовната сила и яркия пример на жертвоготовност, отдаденост и последователност, които са заложени в нашите корени още от време оно и са показател колко богата и пребогата е родната ни история.

Наш дълг е да пазим Ботевите завети и да съхраняваме безценното богатство, което са завещали със своя живот предците ни. Да го предаваме на бъдните поколения и да утвърждаваме любовта, милеенето и почитта към Отечеството. Да попиваме примерът на твърдост, безстрашие и непоклатимост пред трудностите в името на България! Да бъдем горди и да даваме най-доброто от себе си за нашата Родина! В памет на нашите герои! Сега и завинаги!

Да живее България!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна