СЛОВО НА КМЕТА НА ОБЩИНА ТРЯВНА ПО СЛУЧАЙ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

март 3, 2023
Автор: Юлияна Цанева

image

Уважаеми съграждани,
Скъпи сънародници,

Днес е паметна дата за българската ни история – 3 март 1878 година! Едно от най-ярките и запомнящи се събития, поставили начало на националното ни самочувствие и самосъзнание на горди и достойни българи!

Честит празник!

145 години по-късно отново може да погледнем към тази паметна дата и да си спомним всички онези факти, които ни карат да настръхнем и да сведем глави пред подвига и безстрашието на хилядите знайни и незнайни воини, дали живота си в името на свободна България! 

11000 убити, ранени и безследно изчезнали само на Шипка и в полето при Шейново; над 9000 замръзнали и заболели по време на Зимното шипченско стоене и още, и още, за които никога няма да знаем, но историята ще запази в своите редове. Страшните цифри, обаче, никога не са познавали страха, личните истории никога не са се поддвали на сълзите, смъртта винаги е срещала безсмъртието. Защото свободата няма цена…!

„Боят се обръща на смърт и на щик,
героите наши като скали твърди
желязото срещат с железни си гърди
и фърлят се с песни в свирепата сеч,
като виждат харно, че умират веч…“

из „Опълченците на Шипка“ на Иван Вазов 

И днес, когато говорим отново за свобода, нека преди всичко бъдем благодарни! И да смиряваме своите души и съзнание пред великия подвиг на всички онези, които срещаха боя с железни гърди, хвърляха се с песни и безстрашие и никога не обърнаха поглед назад! На тях дължим най-важните страници от новата ни история – на една модерна и европейска България, готова да покаже пред света, че българинът може и е готов да отстоява своята свобода и национално самосъзнание!

3 март е кулминация на стотиците тайни и прикрити отколешни опити България отново да се появи на картата на Европа – пътят на свободата започва от хайдушките пътеки, минава през революционните комитети на Васил Левски, увлича стотици последователи, узрява в саможертвата, изкачва стръмните сипеи на Ботевия Вола, за да стигне до днешната свещена дата. 

Уважаеми сънародници,

Нека националният ни празник, посветен на подвига на нашите предци, ни зареди с вяра, самочувствие и увереност, че свободата и правото трябва да бъдат отстоявани! Нека бъдем отговорни и решителни в своите действия и да не забравяме, че единството ни прави по-силни! Дължим го на всички тях, дължим го и на нашите деца. Защото днес, отговорността за чиста, свята и свободна Република България е на всички нас! Да обичаме и да милеем за нашата Родина!

Честит национален празник! Да живее България!

С уважение,

Силвия Кръстева
Кмет на Община Трявна