SOS „ДЕТСКО СЕЛИЩЕ“ ТРЯВНА СЕ ВКЛЮЧИ В КОНКУРСА „НЕСТЛЕ ЗА ЖИВЕЙ АКТИВНО“ С ТУРИСТИЧЕСКИ ПОХОД ДО ПЕЩЕРА „ЗМЕЕВА ДУПКА“

септември 21, 2022
Автор: Юлияна Цанева

image

Трявна активно продължава с участието си в националния конкурс на Нестле България „Нестле за Живей Активно! 2022“. Поредната проява, която обедини местната общественост бе изключително полезен, приятен и зареждащ туристически поход до красивата и мистична пещера „Змеева дупка“ в покрайнините на града. Най-изявените участници тук бяха децата, екипа и приемните семейства на SOS „Детско селище“ Трявна, които с голям ентусиазъм и радост приеха идеята да се включат в тазгодишното участие на Община Трявна в конкурса за голямата награда на Нестле България от 20 000 лв.

Припомняме, че националната надпревара се провежда за четвърта поредна година с подкрепата на НСОРБ и е насочена към активния, здравословен и балансиран начин на живот. Общината, чиито активности най-много впечатлят назначеното 5-членно жури, ще получи наградния фонд за реализиране на общински проект, който отново трябва да бъде насочен към спорта и здравословния начин на живот.

Водени от тазгодишното мото на конкурса „Нестле за Живей Активно! Активни Ден и Нощ!“ деца, младежи, техните приемни родители и екипа на SOS „Детско селище“ Трявна запретнаха ръкави и в ранните часове на съботния ден започнаха своята дейност, с която дадоха добър пример на всички около тях.

„Абсолютно всички деца и техните приемни родители от SOS „Детско селище“ Трявна се включиха в инициативата на 17 септември и с голямо желание почистваха през цялото време. Сборният пункт беше на микроязовир „Трявна“, където се разделихме на две групи.“ разказва Детелин Бачийски, който е педагог в селището.

Така, туристическият поход до пещера „Змеева дупка“ започва с две групи, първата от която щателно почиства язовирната стена на местния водоем в града. Събрани са близо 10 големи чувала с битови отпадъци, а дейностите са обвързани и с провеждащата се по това време национална кампания на bTV „Да изчистим България заедно“.

„Втората група, в която бяха предимно децата и приемните родители тръгна към кв. Хитревци в посока пещера „Змеева дупка“. Те също почистваха по пътя си и събираха изхвърлени битови отпадъци. След като се събрахме всички заедно се отправихме към местността и продължихме с разчистването на еко маршрута от клони, избуяла растителност и др.“ допълва още Бачийски и завършва с добрата равносметка, че подобни активности са необходими, защото изграждат преди всичко възпитание, чувство на отговорност и любов към здравословния начин на живот най-вече у подрастващите млади хора.