СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ МУЗЕЙ В ТРЯВНА СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ НА ИКОНИ

май 21, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

На 20 май 2020 г. на сайта на Министерството на културата бяха публикувани резултатите от поредната сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

Екипът на Специализирания музей в град Трявна разработи проект за реставрация на шест икони от ХIХ в. от фонда на музея, които са в тежко състояние. “За огромна наша радост проектът е класиран на едно от първите места от общо 60 такива.” – сподели директорът на музея Юлия Нинова.

Проектната документация е изготвена от уредникът Константин Малчев и екскурзоводът Ивана Янева, а ръководител на проекта е Юлия Нинова. Необходимата сума е 3500 лв., като Министерството предоставя 2624 лв., а останалата част е собствено участие на музея. Срокът на изпълнение е месец септември.

“Иконите ще бъдат реставрирани от един от най-добрите български реставратори, с когото работим от години – Стефко Аенски. На партньорите ни – Община Трявна, Телевизия Трявна и в.“Тревненска седмица“, сърдечно благодарим.” – допълни Нинова.