СПЕЦИАЛИЗИРАНИЯТ МУЗЕЙ В ТРЯВНА СПЕЧЕЛИ ПРОЕКТ ЗА РЕСТАВРАЦИЯ НА ИКОНИ

май 21, 2020

image

На 20 май 2020 г. на сайта на Министерството на културата бяха публикувани резултатите от поредната сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства.

Екипът на Специализирания музей в град Трявна разработи проект за реставрация на шест икони от ХIХ в. от фонда на музея, които са в тежко състояние. “За огромна наша радост проектът е класиран на едно от първите места от общо 60 такива.” – сподели директорът на музея Юлия Нинова.

Проектната документация е изготвена от уредникът Константин Малчев и екскурзоводът Ивана Янева, а ръководител на проекта е Юлия Нинова. Необходимата сума е 3500 лв., като Министерството предоставя 2624 лв., а останалата част е собствено участие на музея. Срокът на изпълнение е месец септември.

“Иконите ще бъдат реставрирани от един от най-добрите български реставратори, с когото работим от години – Стефко Аенски. На партньорите ни – Община Трявна, Телевизия Трявна и в.“Тревненска седмица“, сърдечно благодарим.” – допълни Нинова.