СТАНЬО ТИХОЛОВ НА 90 ГОДИНИ

октомври 23, 2020
Автор: Юлияна Цанева

image

Днес Станьо Тихолов навършва 90 години. Кметът на Община Трявна Силвия Кръстева го посети, за да поднесе своя поздрав.

Станьо Тихолов е роден на 23 октомври 1930 г. в село Райнушковци. Той е един от основателите на Танцов ансамбъл „Трявна“ през 1955 г. и е първият хореограф на ансамбъла.

Станьо Тихолов разказва, че през октомври 1955 г. в тогавашното читалище „Васил Коларов” се поставя началото на тревненския танцов ансамбъл. Тогава в състава участват 15 души – четирима човека оркестър и 7-8 танцьори. Две години по-късно ансамбълът вече наброявал около 25 души.

През 2020 г. се навършват и 65 години от създаването на Танцов ансамбъл „Трявна“.

 

Силвия Кръстева поднесе подарък на Станьо Тихолов – картина с изглед от град Трявна и го поздрави по случай 90-тата му годишнина:

„Малцина са хората като Вас, посветили целия си живот на издирването, опазването и обогатяването на изворния български фолклор. Вашата всеотдайност, любов и преклонение пред народната песен и танц лягат в основата на дългогодишния и плодотворен път на ансамбъл „Трявна“. Вие сте един от първооснователите на състава, един от хората, на които ансамбълът дължи толкова много за своето професионално израстване, запазване и развитие. И нещо особено важно – през всички тези години Вие сте пример за млади и стари как да изучаваме, ценим и представяме народното ни творчество. Желая Ви здраве, още много радостни изживявания с близките хора и с любимите Ви български песни и танци! Честит юбилей“

За 90-годишнината си Станьо Тихолов си пожела здраве и път напред и нагоре.